fbpx
Kulinarika

Božična zvezda s kokosovim nadevom

19. decembra, 2024 - Oglasno sporočilo

Stavimo, da tako okusne dobrote še niste poskusili.

Testo:

  • 1 kocka svežega ali dve vrečki suhega kvasa Fala
  • 300 g gladke bele moke
  • 100 g ostre moke
  • 160 g mleka
  • 80 g kisle smetane
  • 80 g masla
  • 30 g sladkorja
  • 2 rumenjaka
  • 1 mala žlička soli

Nadev:

  • 100 g kokosove moke
  • 110 g mleka
  • 100 g jogurta
  • 60 g mascarpone sirčka
  • 50 g sladkorja
  • 1 žlica ruma
  • 2 žlici lešnikovega namaza
  • 2 beljaka
  •  ½ male žličke vaniljeve paste
  • 1 jajce za premaz

Nadev: mleko segrejemo in z njim poparimo kokosovo moko. Primešamo vse ostale sestavine. Nadev pustimo, da se sestavine dobro prepojijo in nadev nabrekne.

V posodo odmerimo sol in dodamo moko. Kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki ter dodamo ostale sestavine brez maščobe. Zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo  zmehčano maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.

Foto: Fala
Foto: Fala

Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo, razdelimo na štiri dele, vsak kos oblikujemo v obliko kroglice in pustimo nekaj minut počivati.

Spočite kroglice razvaljamo v obliko kroga. Prvo plast testa v obliki kroga položimo na peki papir na pekač. Premažemo ga z eno tretjino nadeva, nadev prekrijemo z drugo plastjo testa. Tudi to premažemo z nadevom, ga prekrijemo s tretjo plastjo testa, testo premažemo z zadnjo tretjino nadeva in tega pokrijemo z zadnjo plastjo testa.

Nadaljujemo z oblikovanjem zvezdice. Na sredino kroga položimo obroček in razrežemo krog od obročka do roba na 16 enako velikih delov. Vsak izrezan del trikrat zavrtimo okrog osi in sicer v parih po dva dela: istočasno zavrtimo en del v levo, drugega v desno. Zaključimo z oblikovanjem konice, tako da oba zunanja robova posamičnega para krakov stisnemo skupaj v konico zvezde.

Oblikovano zvezdo pokrijemo in pustimo vzhajati.

Vzhajano zvezdo premažemo z jajcem in prestavimo v vročo pečico. Zvezdo pečemo 40 – 456 minut na 175 °C, da se lepo obarva, po potrebi jo pokrijemo s folijo.

Foto: Fala
Foto: Fala