Praznični čas je obdobje, ko z nam ljubimi osebami ob dobri hrani in pijači izmenjujemo smeh, zgodbe in spomine. Medtem ko so v središču pozornosti pogosto glavne jedi, so prav praznične predjedi tiste, ki postavijo ton kulinarično obarvanim druženjem. Lahko so preproste ali bogate, celo malce ekstravagantne, a z izbiro pravih sestavin v vseh primerih neizmerno okusne.
V članku bomo raziskali nekaj idej za praznične predjedi, ki bodo popestrile vaš praznični meni in navdušile goste, ne glede na to, ali pripravljate majhno srečanje ali veliko slavje. In ki bodo prijazne do vaše denarnice.
Naj bo vaša praznična miza polna okusov, ki bodo izžarevali toplino in veselje!
Ena precej pogostih izbir, ko gre za praznične predjedi, so namazi. Za večno klasiko pri Slovencih, sploh v času božično-novoletnih praznikov, še vedno velja tatarski biftek, so pa zadnja leta vse bolj v trendu tudi takšne in drugačne paštete.
Za tiste, ki bi radi letos svojim gostom ponudili nekaj drugačnega, manj tradicionalnega, pa hkrati nimate ne časa ne volje namazov pripravljati sami doma, je odlična rešitev nakup SPAR PREMIUM izdelkov. Med njimi najdete ribjo pašteto s kozicami, bakala s tartufi, tartufato, pa lososov, tzatziki in domač liptaver namaz. V SPARU pa niso pozabili niti na vegetarijance, saj so v praznično ponudbo vključili tudi slasten lečin tatarec.
Solate so odlična izbira za praznične predjedi, saj niso preveč nasitne, so osvežilne, barvite in polne okusov.
Praznične solate lahko pripravimo na različne načine, od preprostih kombinacij solatnih listov s svežim sadjem in oreščki do bolj kompleksnih solat, ki vključujejo sire, meso ali ribe. Z mešanjem različnih tekstur in okusov – na primer hrustljavih listov, kremastih prelivov in začimb – lahko ustvarimo pravo gurmansko doživetje.
Vam na misel ne pride nobena posebna solata, ki se vam zdi vredna mesta na praznični mizi? Naj vam ponudimo nekaj idej … Slastna, v tipični praznični rdeče-belo-zeleni barvni kombinaciji, je solata iz češnjevih paradižnikov, mozzarele in listov sveže bazilike. Druga možnost je solata iz mlade špinače s praženimi pinjolami in koščki kozjega sira. Lahko pa v trgovinah SPAR in supermarketih INTERSPAR preprosto kupite že vnaprej pripravljene solate, kot so ameriška ali francoska solata, solata z morskimi sadeži, in jih zgolj postrežete.
Mesni narezek je v slovenski kulinariki zagotovo svojevrstna tradicija, ki se je poslužujemo tako ob praznikih kot tudi rojstnih dnevih, obletnicah in drugih jubilejih. Sestavljen je iz izbranih rezin raznovrstnih mesnih dobrot, kot so pršut, salame in klobase, ki jih lahko dopolnimo z vloženo zelenjavo, olivami, s svežim ali suhim sadjem. Mesni narezek je zelo prilagodljiv – lahko ga pripravimo v različnih kombinacijah, odvisno od osebnih okusov in razpoložljivih sestavin, a vedno ponudi izvrsten uvod v večer, poln prazničnih dobrot.
Četrta možnost praznične predjedi, primerna kot dopolnitev mesnega narezka ali kot samostojna začetna jed, je sirna plošča. Priprava je hitra in preprosta, svoji domišljiji pa lahko daste povsem prosto pot.
Še koristen namig: Raznoliki siri, kot so brie, gorgonzola, cheddar, ovčji ali kozji sir, se odlično dopolnjujejo s svežim sadjem, oreščki, medom, marmeladami in hrustljavim kruhom. Plošča se lahko prilagodi različnim okusom in estetsko oblikuje v privlačen, barvit kolaž, ki ga dosežete tako, da uporabite sire različnih barv. Za dodatno razbijanje monotonosti pa poskrbite še s tem, da sire narežete v koščke različnih oblik. Takšen razgiban sirni krožnik bo zagotovo navdušil vaše goste.
Če želite letos na praznično mizo položiti nekaj drugačnega, malce bolj eksotičnega, potem lahko praznično pojedino začnete s kanapeji z dimljenim lososom, burrato in ribezom, katerih priprava zares ne bo zahtevala posebnega truda. Pa tudi veliko časa vam ne bo vzela. In kar je najbolje: zanje potrebujete le 4 sestavine: tradicionalno bageto, dimljenega lososa, burrato in rdeč ribez. Kanapeje pripravite tako, da bageto razrežete na kolobarje, burrato natrgate na manjše koščke, nato pa na kose kruha položite rezino dimljenega lososa, košček burrate, nekaj grozdov ribeza in vaša predjed je pripravljena!
Druga možnost vam bo vzela malenkost več časa, a bo zagotovo še posebej navdušila vse, ki bodo letos z vami sedli za praznično mizo. Govorimo namreč o škampih z mangovim pirejem. Sestavine, ki jih potrebujete za pripravo, so poleg škampov in manga še česen, ingver, poper v zrnu, komarčkova semena, limetina lupina, sol in oljčno olje. Priprava te slastne morske predjedi vam bo vzela pol ure, recept pa najdete na spletni strani SPAR.