Čevapčiči, pleskavice, nabodalca, kotleti. Pa sir in raznovrstna zelenjava. Vse to je nekako klasika, ko gre za pomladno-poletne piknike in peko na žaru. A zakaj ne bi to sezono presenetili svojih gostov ali pa domačih z nečim drugačnim?
Tisti, ki pogosto pečete na žaru, veste, da med najpogosteje uporabljane vrste mesa za žar sodijo pleskavice in čevapčiči, pa nabodalca in kotleti. A tudi drugo meso bo nadvse slastno, če ga boste namesto na ponvi ali v pečici spekli na žaru. Na primer klobase.
V nadaljevanju preberite recept, s katerim boste zagotovo navdušili tako domače na nedeljskem žar kosilu kot tudi goste na pikniku za posebno priložnost.
Priprava:
Obe vrsti krompirja dobro operemo, očistimo in narežemo na večje kvadrate, ki jih prelijemo z olivnim oljem in natremo s poljubno mešanico začimb (sol, rožmarin, timijan, mešanica poprov, koriander in podobno). Naoljen in začinjen krompir nato stresemo v pekač in ga pečemo približno 30 minut na 180 stopinjah Celzija. Med peko ga tu in tam malce premešamo.
Medtem ko se krompir peče, na žaru pripravimo pečenice in kajžarske klobase. Da se bodo enakomerno zapekle tako od zunaj kot od znotraj, jih po vrhu malce zarežemo.
Ko je oboje pečeno – tako krompir z začimbami kot klobase –, na pladenj položimo najprej krompir in čez še na žaru pripravljene klobase ter postrežemo goste. Zraven se seveda prileže še kakšna osvežilna solata, na primer češnjevi paradižniki z mocarelo in listi sveže bazilike.
A drugačen, zanimiv recept ni dovolj za to, da bo vaša žar jed uspela. Kako dobro bo meso, ki ga pripravljate na žaru, je odvisno tudi od kakovosti mesa in pa od načina priprave.
Ko nabavljate meso za peko na žaru, je dobro imeti v mislih naslednje:
Z nekaj preprostimi triki pa bo meso z žara še bolj slastno:
Na prodajnih policah najdete mnoge ponudnike izdelkov za peko na žaru, a pri podjetju Meso Kamnik, ki stoji za znamko Mesar Anton iz Kamnika, poudarjajo, da vas njihovi izdelki prav zagotovo ne bodo razočarali.
Odgovorno delovanje podjetja Meso Kamnik in izpolnjevanje strogih zahtev ter visokih standardov glede varnosti ter kakovosti mesa namreč dokazujejo s certifikatom IFS (International Featured Standard). Ko kupite blagovno znamko Anton, ste tako lahko povsem prepričani, da je bilo meso pridelano in predelano v skrbno nadzorovanih pogojih ter da je sveže, saj izvira predvsem iz lokalnega okolja. “S kupovanjem slovenskega mesa varujemo okolje, bistveno zmanjšujemo tveganja, povezana z varnostjo živil ter podpiramo slovensko kmetijstvo,” zagotavljajo v podjetju Meso Kamnik.
Živali vzrejajo v lastni vertikalni verigi na farmah in kooperacijskih kmetijah v skladu s ciljem, da bi zagotovili etično in odgovorno ravnanje z živalmi ter hkrati dosegli najvišjo kakovost mesa. Kakovost govejega mesa zagotavlja certifikat nacionalne sheme kakovosti ‘Izbrana kakovost’, odličnost Antonovih izdelkov pa potrjujejo številne zlate in srebrne medalje na mednarodnem ocenjevanju AGRA ter priznanja domačih in evropskih institucij.