Prosti čas

Božanska februarska sladica

6. februarja, 2023 - Oglasno sporočilo

Ko v pustnem času zadiši po vanilji …

Bliža se pustni čas, ko se bomo sladkali s krofi. Ti bodo še bolj slastni, če jih boste napolnili z vaniljevo kremo. Priprava je enostavna, okus pa naravnost božanski!

Foto: Kruh in potica

Sestavine:

1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala

250 g moke tip 400

250 g moke (Manitoba)

250 g mleka

30 g sladkorja

4 žlice olja

5 rumenjakov

3 žlice ruma

1 pecilni prašek

1,5 male žličke soli

1 mala žlička vaniljeve paste

limonina lupinica

Foto: Kruh in potica

Vaniljeva krema:

400 g mleka

60 g masla

1 vaniljev puding

3 žlice sladkorja

1,5 male žličke vaniljeve paste

olje za cvrtje

PRIPRAVA:

Moko presejemo, kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki, dodamo ostale sestavine brez masla ter zamesimo kvašeno testo.

Najprej mešamo na najnižji hitrosti in med mešanjem postopno dodajamo olje. Nato zvišamo hitrost mešanja na najvišjo in mešamo toliko časa, da so sestavine res lepo povezane med seboj, da postane testo lepo gladko, svilnato in odstopa od posode.

Gladko vmešano testo pokrijemo s folijo in pustimo vzhajati.

Med vzhajanjem pripravimo vaniljevo kremo za nadev: sladkor in vaniljev puding zmešamo, nato primešamo 1 dl mleka in vaniljevo pasto. Preostalo mleko zavremo in vanj zakuhamo gladko zmes vaniljevega pudinga, med mešanjem dodamo maslo. Kuhan puding pokrijemo s folijo in ohladimo.

Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo in oblikujemo valj. Razrežemo ga na 80 g težke kose, vsakega pa nato v dlaneh oblikujemo v čim bolj gladke kroglice. Kroglice zložimo na krpo, prekrijemo s prtom in pustimo vzhajati.

Vzhajane položimo v vročo maščobo z gornjo stranjo navzdol in cvremo približno tri minute na eni strani v posodi, pokriti s pokrovko; pazimo, da ni olje prevroče. Ko se obarvajo, jih obrnemo in pečemo še na drugi strani do konca ob odkriti posodi.

S penovko poberemo pečene krofe iz posode, počakamo nekaj minut in pustimo, da vročina do konca prodre do sredine. Nato jih napolnimo z vaniljevo kremo, povsem ohlajene pa posujemo z mletim sladkorjem.

Foto: Kruh in potica