Avtomobilizem

Ali veste, kako izbrati pravo motorno olje?

11. aprila, 2023 - Oglasno sporočilo

Motorno olje igra pomembno vlogo pri zagotavljanju optimalnega delovanja motorja vsakega vozila.

Nepravilna izbira motornega olja lahko resno poškoduje motor vozila, saj vsa motorna olja niso enake kakovosti. Zaradi nepoznavanja oznak na embalaži težko razberemo njihov pomen, zato se za nakup motornega olja pogosto odločamo na podlagi cene in ne kvalitete.

Kaj je glavna funkcija motornega olja?

Glavna funkcija motornega olja je seveda povezana z mazanjem motorja vozila. Motorno olje zmanjšuje trenje in obrabo gibljivih delov motorja (kot so ležaji kolenaste gredi, ojnični ležaji, odmična gred in ventili v glavi motorja), med batom motorja in cilindrom pa zagotavlja tudi še boljše tesnjenje. Vendar pa ima olje še druge zelo pomembne funkcije, ki bistveno vplivajo na delovanje in trajnost motorja. Z brizganjem pod čelo bata deluje tudi kot hladilno sredstvo, saj absorbira in prenaša toploto, proizvedeno v zgorevalnih komorah motorja ter preprečuje pregrevanje vitalnih delov. Izjemnega pomena so čistilne lastnosti, saj le te preprečujejo, da bi se ostanki izgorevanja in nečistoče prijeli v notranjost motorja in ga tako ohranjajo čistejšega. Kot zaviralec rje nevtralizira kisline, ki jih proizvajajo izgorevalni plini ter preprečuje korozijo. Pri sodobnih motorjih pa olje tudi dodatno ščiti sistem za čiščenje izpušnih plinov: katalizator, DPF filter, SRC katalizator.

Na katere oznake morate biti pozorni?

Poleg klasifikacije SAE, ki označuje hladno in vročo viskoznost, ne pove pa nič o njegovi kvaliteti, ima motorno olje vrsto drugih oznak, pred katerimi so kratice API, ACEA… Poleg tega imajo kvalitetnejša olja oznako, pred katerimi je ime proizvajalca avtomobilov ali avtomobilske skupine, s katerimi so določili minimalne specifikacije, ki jih morajo imeti olja, da so združljiva z njihovimi motorji. Ravno te oznake se običajno spregledajo in zato pride do izbire napačnega olja. To je lahko na daljši rok uporabe usodno za motor, saj vsak motor najbolje deluje z določenim motornim oljem ali le z nekaj olji s specifikacijami, ki jih je predpisal proizvajalec vozila.

Kako izbrati pravo motorno olje za vaše vozilo?

V navodilih za uporabo in vzdrževanje vašega vozila boste našli navedbe in priporočila o uporabi in menjavi motornega olja, tudi glede na podnebne razmere. Pravzaprav boste za isti motor lahko našli več možnosti: olje 0W30 za ostre podnebne razmere, 5W40 za srednje podnebne razmere in 10W40 za vroča podnebja. Proizvajalec motornih olj Petronas, ki razvija olja blagovne znamke Selenia, sodeluje s proizvajalci vozil Fiat, Jeep in Alfa Romeo. To sodelovanje temelji na številnih testih, opravljenih v realnih razmerah na cesti in zagotavlja, da bo v predpisanih servisnih intervalih zaščitil motor vašega vozila in mu zagotovil dolgo življenjsko dobo.

Foto: Avto Triglav

Toda katero olje je združljivo z mojim vozilom?

Kot smo že omenili, lahko vse podatke poiščete v navodilih za uporabo vašega vozila, najenostavnejši odgovor pa je, da zaupate pooblaščeni servisni mreži.

Lastnikom vozil Fiat, Jeep, in Alfa Romeo je v Sloveniji na voljo razvejana mreža pooblaščenih servisnih delavnic, z ustrezno najsodobnejšo opremo in visoko usposobljenimi strokovnjaki. Ker le-ti razpolagajo z vsemi najnovejšimi znanji, informacijami in tehnologijami, bo vaše vozilo vedno v brezhibnem stanju in boste lahko brezskrbno uživali v vožnji.

Lastnikom vozil omenjenih avtomobilskih znamk so na voljo tudi klubi zvestobe s številnimi ekskluzivnimi ugodnostmi in popusti pri vzdrževanju vozila. Članstvo v klubu je brezplačno, vpis pa enostaven. S klikom na povezavo postanete član kluba zvestobe Moj Fiat, Moj Jeep ali Moja Alfa Romeo lahko pa se včlanite tudi v vaši pooblaščeni delavnici.

Vsi novi in obstoječi člani boste deležni posebne akcijske ponudbe –  enkrat višjega popusta na motorna olja Selenia.

Za vprašanja smo vam na voljo tudi na brezplačnih telefonskih številkah 080 34 67 (Alfa Romeo), 080 34 68 (Fiat) in 080 34 69 (Jeep).

Naročnik oglasa je Avto Triglav d.o.o., Ljubljana.