Žurnal24 priporoča
  • Ž24 priporoča
  • Lepota in zdravje
  • Kulinarika
  • Prosti čas
  • Zabava
  • Šport
  • Dom in vrt
  • Posel
  • Tehnologija
  • Avtomobilizem
K. Ž.  / 30. marca, 2023

Ali je holesterol v jajcih res škodljiv?

Jajca in holesterol sta stvar debate že leta in leta. Nova raziskava je sedaj pokazala, da lahko uživamo jajca kot del zdrave diete, ne da bi imela močan vpliv na stopnjo holesterola. 

Telo samo opravlja odlično delo pri uravnavanju količine holesterola, ki kroži v krvi. Ko zaužijete več holesterola iz hrane, ga vaše telo manj proizvede. Če pa medtem zaužijete manj holesterola iz hrane, potem vaše telo za v nadomestilo proizvede več holesterola. Zaradi tega razloga ima holesterol v hrani izjemno minimalen vpliv na raven holesterola v krvi pri večini ljudi.

Kakšna je povezava med jajci in holesterolom?

“Veliko jajce med drugim vsebuje med 186 in 230 mg holesterola,” navaja Nacionalni portal o hrani in prehrani Prehrana.si. Holesterol namreč spada med sterole in ima več pomembnih funkcij v telesu. Med drugim holesterol zagotavlja prepustnost in pretočnost celičnih membran ter deluje kot izhodiščna snov (prekurzor), iz katere se v telesu biosintetizirajo druge snovi, kot so na primer žolčne kisline, vitamin D in hormoni.

Vseeno pa se je pomembno zavedati, da lahko previsoka količina holesterola v telesu vodi do številnih zdravstvenih tveganj. “Kopičenje holesterola v vitalnih organih (jetra, maščobno tkivo, srčne arterije) lahko vodi do zamaščenosti jeter, vnetij in ateroskleroze. Pri tem je treba dodati, da človeško telo približno 78 odstotkov holesterola biosintetizira samo (približno 1.000 mg dnevno), slabo četrtino pa doprinese holesterol iz prehrane.”

Foto: Profimedia

Kot že dejano, ni prepričljivih povezav med uživanjem jajc in tveganjem za pojav srčno-žilnih bolezni. To je lahko povezano s prisotnostjo ostalih hranil v jajcih, ki ščitijo telo pred oksidativnim stresom in dislipidemijo. Vpliv z živili zaužitega holesterola na tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni tako še vedno ostaja predmet številnih debat.

“Treba se je zavedati, da ima pri večini ljudi s hrano zaužiti holesterol manjši vpliv na povečevanje holesterola v krvi, pri delu prebivalstva pa je ta del lahko večji. Tudi zaradi maščobno-kislinske sestave jajc se predvsem pri bolj ogroženih posameznikih poroča, da z uživanjem jajc ne pretiravajo,” so že zapisali.

Morda se vam tukaj poraja vprašanje, koliko jajc je zdravo zaužiti. Enotnih poročil o tem, kolikšna je zgornja meja uživanja jajc, ni, vendar pri večini ljudi do pet jajc tedensko naj ne bi predstavljajo tveganja za zdravje.

Foto: Profimedia

Kontakt

Styria Media si, d.o.o., Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Copyright 2025. Zurnal24 | Styria Media si

Kategorije

  • Ž24 priporoča
  • Lepota in zdravje
  • Kulinarika
  • Prosti čas
  • Zabava
  • Šport
  • Dom in vrt
  • Posel
  • Tehnologija
  • Avtomobilizem

Partnerji

  • Žurnal24.si
  • Vreme.net
  • Med.over.net
  • Style.over.net
  • Mama.over.net
  • Recepti.over.net