Dom in vrt

ABC vrtnega pohištva

11. januarja, 2023 - Oglasno sporočilo

Ne glede na to, ali želite na vrtu ustvariti prostor za poletne zabavo ali miren kotiček, kjer se lahko sprostite na soncu, je vrtno pohištvo neizogiben – in ključen – korak opremljanja zunanjih površin.

Vemo, da je izkušnja preživljanja časa na prostem veliko boljša na urejenem in udobnem vrtu. K sreči v sodobnih trgovinah prav za vsak vrt ‘raste’ vrtna garnitura; pa naj bo stil preprost ali veličasten, lokacija na terasi, ob bazenu ali okoli ognjišča, obstaja idealno pohištvo za vsako bivališče. Premišljeno načrtovanje vam bo pomagalo najti pravo pohištvo, ki bo vaš vrt preobrazilo v novo najljubše mesto za poležavanje, obedovanje in zabavo. Kaj je torej pomembno in na kaj bodite pazljivi?

Velika družba? Ni problema – s takšno garnituro lahko jih gostiš na domačem vrtu! (Shopbox)

Začnimo z ‘A’ – načrtom samim

Celoten postopek opremljanja domačega vrta se prične z idejo. Najprej razmislite o tem, kako želite, da vam vaše vrtne površine služijo; morda kot zunanja jedilnica v toplih poletnih večerih? Ali nameravate na svojem vrtu gostiti praznične pojedine in rojstne dni vašega otroka? Ali pa si svoj vrt raje predstavljate kot miren kotiček za branje v udobnih, prijetnih sedežih v zavetju pred soncem? Naredite seznam dejavnosti, ki bi jih na vrtu radi počeli, in ga uporabite kot vodilo pri izbiri vrtnega pohištva. Če bo primarna funkcija, ki jo izberete, gostiti priložnostne večerne koktajle, na primer ni potrebe po nakupu velike jedilne mize; dovolj je set udobnih sedežev in več stranskih mizic.

Zahvaljujoč njegovi vodoodpornosti je PE ratan izvrstna izbira za zunanje pohištvo. (Shopbox)

Misija: nakup pohištva

Se radi zabavate na svežem zraku, pripravljate pojedine na žaru, ali se sproščate na toplem popoldanskem soncu? Potem je prostor za prehranjevanje ali poležavanje na prostem natanko to, kar vaš vrt potrebuje. Prava sedežna garnitura bo vaš vrt hitro preobrazila v pravo popoldansko Meko, saj bodo sedišča na soncu s svojim udobjem kar klicala k sproščujočemu popoldanskemu obisku. Pri nakupu vrtne garniture se lahko orientirate po treh ključnih vprašanjih:

  1. Katera barva je prava?

Ko kupujete dvoriščno pohištvo, ne pozabite, da niste omejeni na nevtralne ali naravne odtenke lesa. Kosi iz lesa in kovine so dandanes na voljo v najrazličnejših odtenkih, zato bodite pripravljeni, da bo izbira terjala nekaj časa in truda. Poiščite pohištvo, ki se dopolnjuje z barvami vašega vrta, zunanjostjo vašega doma ali okrasja. Če prava barva ni na voljo, ne pozabite na čarovnijo ročnega barvanja, ki lahko vrtno pohištvo popestri s poljubnim, unikatnim odtenkom. Izogibajte se drznejših tonov za lesene elemente in jih rezervirajte za blazine in poudarke. Te predmete boste verjetno uporabljali manj pogosto, zaradi česar se bodo počasneje obrabili, pa tudi lažje in ceneje jih bo zamenjati.

  • Ali lahko določen kos uporabim za več namenov?

Poiščite čim bolj funkcionalno garnituro, da kar najbolje izkoristite svoj prostor in proračun. Kosi, ki služijo več namenom, vam lahko prihranijo stroške dodatnega pohištva in pustijo več prostora za vaše najljubše dejavnosti na prostem. Počivalnik za noge ali tabure, denimo, lahko služi kot dodaten sedež za goste. Preprosta klop lahko stoji samostojno, v prijetni senci nadstreška, ali pa se elegantno prilega jedilni mizi na prostem. Pohištvo izbirajte z mislijo na funkcionalnost, da boste lahko zunanji prostor resnično izkoristili v polni meri.

  • Kaj si lahko privoščim?

Stari pregovor “dobiš, kar plačaš” na splošno velja tudi za vrtne garniture. Plastični stoli ali mizice, na primer, bodo svoj videz na soncu ohranili največ leto ali dve, nato pa bodo sčasoma postali krhki in izgubili svojo živahno barvo. Enako velja za nekatere lesene izdelke in pletene kose. Nakupujte previdno in pred velikim nakupom preverite seznam materialov. Načrtujte, da boste večino proračuna zapravili za predmete, ki jih boste tudi najpogosteje uporabljali; denimo trden, udoben sedež ali trpežna jedilna miza. Bolj primeren manevrski prostor za prihranke boste našli pri manjših dodatkih, kot so blazine in mizice.

Tako elegantna vrtna jedilna garnitura zlahka postane osrednja točka vrta. (Shopbox)

Vzdrževanje pohištva

Ko najdete želeno garnituro in ustrezne pohištvene dodatke za svoj vrt, jih morate zaščititi. Bodite pozorni na to, kateri materiali so podvrženi spremembam ob izpostavljenosti zimskemu ali poletnemu vremenu in kako preprečiti, da izgubijo svojo strukturo in barvo. Le z ustrezno hrambo in vzdrževanjem boste ohranili lep videz in zagotovili, da bo vaša vrtna garnitura uporabna še dolga leta.

Ne glede na podnebje v vašem kraju in material garniture je dobra odločitev, da pred nalivom pokrijte vse zunanje pohištvo. Vlaga in les se ne mešata dobro, izpostavljenost dežju ali vodi pa lahko povzroči škodo tudi na umetnih materialih, če so pogosto izpostavljeni hitrim spremembam v temperaturi in vlagi. Čeprav nenavaden naliv ne bo takoj poškodoval vašega pohištva, lahko redno mokro vreme začne terjati svoj davek. V vlažnem okolju ali na območju, kjer poleti pogosto dežuje, boste s prevlekami podaljšali življenjsko dobo pohištva in ohranili videz garniture, ki bo vselej pripravljena na goste. V sončnem okolju in v primeru, da pogosto uporabljate vrtno pohištvo, ga ob koncu vsakega dne ni treba pokriti, a je pomembno poskrbeti, da na njem ni umazanije in ostankov, zato pohištva ne pozabite po uporabi obrisati.

Tudi preprosto ni nujno napačno – minimalistični leseni kompleti naše misli ponesejo naravnost na obalo. (Shopbox)

Določeni meri skrbi za garnituro se ne gre izogniti, vseeno pa lahko s premišljenim nakupom namesto za vzdrževanja pohištva namenite več časa uživanju na vrtu. Poiščite vrtno garnituro, ki jo je enostavno vzdrževati, da zmanjšate potrebo po nenehnem prekrivanju, premazih in pospravljanju. Z malo rednega čiščenja bo pohištvo, narejeno iz prizanesljivih materialov kot so kovina, tikovina, cedra in pleteni umetni ratan, videti čudovito še leta. Pri zunanjih blazinah in vzglavnikih pa je najbolje izbrati takšne z odstranljivimi prevlekami, ki jih je mogoče enostavno vreči v pralni stroj.

Temnejše oblazinjenje se bo bolje obdržalo na senčnih predelih vrta. (Shopbox)