Žurnal24 priporoča
  • Ž24 priporoča
  • Lepota in zdravje
  • Kulinarika
  • Prosti čas
  • Zabava
  • Šport
  • Dom in vrt
  • Posel
  • Tehnologija
  • Avtomobilizem
Vsebino omoogča Meso Kamnik  / 25. maja, 2023

Božanski žar recept: Klobase na krompirjevi posteljici

Čevapčiči, pleskavice, nabodalca, kotleti. Pa sir in raznovrstna zelenjava. Vse to je nekako klasika, ko gre za pomladno-poletne piknike in peko na žaru. A zakaj ne bi to sezono presenetili svojih gostov ali pa domačih z nečim drugačnim?

Tisti, ki pogosto pečete na žaru, veste, da med najpogosteje uporabljane vrste mesa za žar sodijo pleskavice in čevapčiči, pa nabodalca in kotleti. A tudi drugo meso bo nadvse slastno, če ga boste namesto na ponvi ali v pečici spekli na žaru. Na primer klobase.

V nadaljevanju preberite recept, s katerim boste zagotovo navdušili tako domače na nedeljskem žar kosilu kot tudi goste na pikniku za posebno priložnost.

Pečene klobase na mladem in sladkem krompirju

Sestavine za 4 osebe:

  • 2 para pečenic Anton Meso Kamnik
  • 2 para kajžarskih klobas Anton Meso Kamnik
  • 500 g mladega krompirja
  • 500 g sladkega krompirja
  • 2-3 žlici olivnega olja
  • začimbe (sol, mešanica poprov, rožmarin, timijan, koriander in podobno)

Priprava:

Obe vrsti krompirja dobro operemo, očistimo in narežemo na večje kvadrate, ki jih prelijemo z olivnim oljem in natremo s poljubno mešanico začimb (sol, rožmarin, timijan, mešanica poprov, koriander in podobno). Naoljen in začinjen krompir nato stresemo v pekač in ga pečemo približno 30 minut na 180 stopinjah Celzija. Med peko ga tu in tam malce premešamo.

Medtem ko se krompir peče, na žaru pripravimo pečenice in kajžarske klobase. Da se bodo enakomerno zapekle tako od zunaj kot od znotraj, jih po vrhu malce zarežemo.

Ko je oboje pečeno – tako krompir z začimbami kot klobase –, na pladenj položimo najprej krompir in čez še na žaru pripravljene klobase ter postrežemo goste. Zraven se seveda prileže še kakšna osvežilna solata, na primer češnjevi paradižniki z mocarelo in listi sveže bazilike.

Na kaj paziti pri nakupu mesa za žar?

A drugačen, zanimiv recept ni dovolj za to, da bo vaša žar jed uspela. Kako dobro bo meso, ki ga pripravljate na žaru, je odvisno tudi od kakovosti mesa in pa od načina priprave.

Ko nabavljate meso za peko na žaru, je dobro imeti v mislih naslednje:

  • Za na žar so najprimernejši tanki in ne premastni kosi mesa, prav tako naj ne bodo preveliki. Za občutek: idealno je, če je meso za žar debelo za en prst.
  • Meso naj bo sveže in kakovostno. O tem priča preprosto dejstvo, namreč prerezana površina mesa mora biti suha in svetla. Če je meso bledo, lepljivo in iz njega ne steče nič soka, je to znak slabe kakovosti.

Z nekaj preprostimi triki pa bo meso z žara še bolj slastno:

  • Pred peko na žaru meso nekaj časa pustite na sobni temperaturi (seveda ne predolgo, da se na poletni vročini ne pokvari), nikakor p a na žar ne polagajte zamrznjenih kosov ali mesa, naravnost iz hladilnika.
  • Kosov mesa ne tolčite, prav tako ga ne solite več ur pred peko ali celo dan prej, saj bo s tem izgubilo sočnost in mehkobo. Meso solite ga vsaj 15 minut, preden ga položite na žar, ali celo tik pred pečenjem.
  • Če boste meso marinirali, imejte v mislih naslednje: dlje kot bo meso stalo v marinadi, bolj okusno bo. Torej ga marinirajte 24 ur ali pa vsaj 12 ur pred peko.

Zakaj za pomladno-poletne piknike zaupati znamki Mesar Anton iz Kamnika?

Na prodajnih policah najdete mnoge ponudnike izdelkov za peko na žaru, a pri podjetju Meso Kamnik, ki stoji za znamko Mesar Anton iz Kamnika, poudarjajo, da vas njihovi izdelki prav zagotovo ne bodo razočarali.

Odgovorno delovanje podjetja Meso Kamnik in izpolnjevanje strogih zahtev ter visokih standardov glede varnosti ter kakovosti mesa namreč dokazujejo s certifikatom IFS (International Featured Standard). Ko kupite blagovno znamko Anton, ste tako lahko povsem prepričani, da je bilo meso pridelano in predelano v skrbno nadzorovanih pogojih ter da je sveže, saj izvira predvsem iz lokalnega okolja. “S kupovanjem slovenskega mesa varujemo okolje, bistveno zmanjšujemo tveganja, povezana z varnostjo živil ter podpiramo slovensko kmetijstvo,” zagotavljajo v podjetju Meso Kamnik.

Živali vzrejajo v lastni vertikalni verigi na farmah in kooperacijskih kmetijah v skladu s ciljem, da bi zagotovili etično in odgovorno ravnanje z živalmi ter hkrati dosegli najvišjo kakovost mesa. Kakovost govejega mesa zagotavlja certifikat nacionalne sheme kakovosti ‘Izbrana kakovost’, odličnost Antonovih izdelkov pa potrjujejo številne zlate in srebrne medalje na mednarodnem ocenjevanju AGRA ter priznanja domačih in evropskih institucij.

Za slasten okus in božanske vonjave poskrbijo tradicionalne recepture izdelkov Anton, ki sledijo klasičnim okusom lokalne kuhinje in temeljijo predvsem na uporabi prvovrstnih kosov svežega mesa. Niso pa v podjetju Meso Kamnik pozabili niti za tiste, ki se soočajo z alergijami na določene sestavine oziroma živila. Tako v pestri ponudbi mesnih izdelkov Anton za žar najdete tudi širok nabor izdelkov brez glutena, laktoze, soje, umetnih barvil in E-jev.

 


Kontakt

Styria Media si, d.o.o., Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Copyright 2025. Zurnal24 | Styria Media si

Kategorije

  • Ž24 priporoča
  • Lepota in zdravje
  • Kulinarika
  • Prosti čas
  • Zabava
  • Šport
  • Dom in vrt
  • Posel
  • Tehnologija
  • Avtomobilizem

Partnerji

  • Žurnal24.si
  • Vreme.net
  • Med.over.net
  • Style.over.net
  • Mama.over.net
  • Recepti.over.net