Uuu, se bomo objemali s šunko.
Pred vrati je eden največjih kulinaričnih praznikov v letu. Z 9. aprilom se bodo mize po Sloveniji začele šibiti, in marsikatera bo zaradi vrhunskih okusov popokala po šivih. Tradicionalna velikonočna pojedina prisega na kakovost in raznovrstnost. V tem času se na naših mizah znajde praktično vse – od jajc, hrena, potice, mesnih narezkov pa vse do sirov, juh, različnega peciva in še bi lahko naštevali. Kljub temu pa kraljica velike noči ostaja zgolj ena jed – veličastna šunka.
Praznični čas je odličen izgovor za ustvarjanje za štedilnikom. Tokrat z vami delimo edinstven recept avtorice Meghan Splawn iz uredništva Kitchen. Ta je primeren tako za izkušene kuharje kot tudi za tiste, ki si pot v kuharski svet šele utirate. Nadenite si predpasnike in zavihajte rokava! Čas je za pripravo šunke s kostjo z medeno glazuro.
Na srednje močnem ognju zavremo mešanico rjavega sladkorja, medu, vode, gorčice in klinčkov ter počakamo, da se sladkor raztopi. Kuhamo do homogene mešanice. Glazuro odstavimo z ognja ter z žlico odstranimo ostanke klinčkov.
Šunko s kostjo položimo v počasni kuhalnik in se prepričamo, da lahko zapremo pokrov. V kolikor je šunka prevelika, jo razrežemo na manjše dele. Rezine šunke pred postopkom nežno razmaknemo oziroma ločimo.
Dodamo glazuro, ki jo prelijemo po celotni površini šunke.
Šunko z glazuro pokrijemo in kuhamo na nizki temperaturi 4 do 5 ur. Vsako uro jo ponovno premažemo z glazuro. Po želji jo lahko na polovici postopka tudi obrnemo. Jed je pripravljena, ko šunka doseže notranjo temperaturo 60 °C. Postrežemo jo z zgoščeno glazuro, zraven lahko dodamo še priloge, kot so krompir, riž, solata in še bi lahko naštevali.
Da bo velikonočna pojedina zares okusna, je v prvi vrsti treba poskrbeti za kakovostno meso. Kras ponuja široko paleto šunk in drugih mesnih izdelkov, zgornji recept pa zahteva šunko s kostjo.
Praška šunka s kostjo iz Krasa je izdelana iz skrbno izbrane surovine. Ohlajeno svinjsko stegno se pred pripravo razsoli, zmasira, prekadi in termično obdela. Izdelek s tem na površini pridobi svetlečo rjavo barvo, v prerezu svetlo rožnato, pika na i pa sta prijeten okus in specifičen vonj. Uporaba praške šunke s kostjo je večstranska, saj jo lahko uživamo bodisi kot hladen ali topel narezek, dodatek k enolončnicam, s prilogo ali brez, jo skuhamo in še bi lahko naštevali.
S tem, ko za pripravo velikonočne pojedine izberemo slovensko – meso, jajca, mleko, med vino in druge dobrote – iz prazničnega snidenja ob obloženi mizi naredimo pomenljiv obred. Že stoletja velja, da veliko noč praznujemo z najboljšim kosom mesa. Za Slovenijo je ob veliki noči značilna predvsem šunka. Glede na to, da je meso osrednji del razkošne pojedine, se spodobi, da izberemo kakovosten kos. Eden vodilnih slovenskih ponudnikov velikonočnih mesnin je podjetje Kras.
Kras zadovoljuje številne kupce z bogatim programom mesnih izdelkov. Upravičeno se uvršča med vodilna mesnopredelovalna podjetja v Sloveniji. O kakovosti najbolje pričajo izdelki sami, potrjujejo pa jo tudi številna strokovna priznanja, ki so tekom desetletij delovanja potrjevala kakovostno delo. Poleg tradicionalne šunke, ki jo v družbi dobrih prijateljev z lahkoto nareže vsak neizkušen rezač, Kras ponuja tudi vakuumsko pakirane kose pršuta, nič manj dragoceno Kraško panceto, edinstveni Kraški mesni zavitek, salame ter goveje izdelke in še bi lahko naštevali.