Žurnal24 priporoča
  • Ž24 priporoča
  • Lepota in zdravje
  • Kulinarika
  • Prosti čas
  • Zabava
  • Šport
  • Dom in vrt
  • Posel
  • Tehnologija
  • Avtomobilizem
Vsebino omogoča Spar  / 10. decembra, 2025

Božična večerja v eni uri: Prestižni meni iz gurmanskih izdelkov

Si med prazniki ne želite dolgih ur preživeti v kuhinji, vseeno pa bi radi svoje bližnje razveselili z okusno božično večerjo? Potem imamo za vas popolno rešitev! Gurmansko pojedino, ki vam bo vzela le dobro uro časa.

Štirje hodi. Hladna in topla predjed, glavna jed, sladica. Okusi, ki bodo brbončice vas in vaših gostov popeljale v višave. Čas priprave takšne božične pojedine pa bo zgolj ena ura.

Nemogoče, pravite? Zahvaljujoč slastnim gurmanskim izdelkom iz Spara zagotovo ne! Prelistajte aktualen katalog prazničnih specialitet TUKAJ!

https://priporoca.zurnal24.si/wp-content/uploads/2025/12/vecerja.mp4

Za hladno predjed večna klasika – tatarski biftek

Spar premium Foto: Žurnal24

Ena od tradicionalnih jedi za božično-novoletne praznike je zagotovo tatarski biftek. Zato smo ga kot hladno predjed vključili tudi v našo gurmansko božično pojedino. V Sparu lahko izbirate med navadnim ali pikantnim biftkom znamke Kodila ali pa se odločite za izvrsten SPAR PREMIUM chefov tartarski biftek. Je odlične kakovosti, narejen iz mladega govejega mesa slovenskega porekla, z dodanimi inčuni, ki zagotavljajo dodatno polnost okusa.

Tatarski biftek bomo postregli skupaj s koščki v toasterju ali pečici popečene tradicionalne bagete, koruznega kruha in droženega kruha hiše Denk. Tako si bo lahko vsak izbral kruh po lastnem okusu. Da bo hladna predjed zares popolna, jo pospremimo še nekaj vloženimi dobrotami znamke SPAR PREMIUM: praženimi šampinjoni, sušenimi paradižniki in artičokami v oljčnem olju.

Namig: K mesni predjedi, kot je tatarski biftek, se prileže mlado vino sorte zweigelt ali gamay, ki ga ne smete hraniti v hladilniku. Idealna temperatura za postrežbo je namreč med 16 in 18 stopinj Celzija, svetuje Sparova someljejka Miša.

Topla predjed z okusom po morju: Njoki s kozicami v mangovi omaki

Za toplo predjed bomo postregli nekaj morskega, da si v teh hladnih zimskih dneh v spomin vsaj za hip prikličemo spomine na toplo poletje in morje. Tudi ta priprava tega drugega hoda nam ne bo vzela veliko časa in energije, saj se bo vse praktično pripravilo samo.

SPAR PREMIUM chefove kozice v mangovi omaki namreč samo postavite v navadno ali mikrovalovno pečico (upoštevajoč navodila za pripravo na embalaži), saj so že termično obdelane in začinjene. Njoki pa so tako skuhani v petih minutah, nato jih samo odcedite, razdelite na krožnike in nanje položite mangove kozice.

Za piko na i lahko jedi dodajte še list ali dva sveže bazilike, lahko pa tudi mete ali koriandra – karkoli od omenjenih zelišč bo lepo dopolnilo sladkobo mangove omake in nežnost kozic.

Namig: Če želite, lahko na kozice dodate kapljico limetinega soka za svežino ali ščepec čilija za malo več ostrine. Zraven te tople predjedi pa postrezite suha bela vina, ki lepo dopolnjujejo morske okuse – na primer špansko vino Albariño, avstrijski Grüner Veltliner ali francosko vino iz Burgundije Chablis.

Spar premium Foto: Žurnal24

Za glavno jed telečja pečenka in mlinci, a v prefinjeni preobleki

Morda se pečenka ne sliši nič kaj ekstravagantno, a SPAR PREMIUM telečja pečenka z jurčki in dimljeno slanino bo navdušila še tako petične goste. Le koga ne bi očaralo sočno meso s hrustljavo zapečeno skorjico in bogatim aromatičnim nadevom?

Spar premium Foto: Žurnal24

Priprava te telečje pečenke je preprosta, saj jo je treba le postaviti v pečico, vse ostalo je namesto vas že pripravil chef Uroš Štefelin, ki je za izredno mehkobo mesa uporabil sous vide postopek, pri katerem se vakuumirano meso počasi kuha pri nizki temperaturi. Kruhovemu nadevu pečenke so dodani slastni jurčki in zlato zapečena domača slanina. Da bo ta mesna glavna jed še boljša, pa jo postrežete z omako iz telečjega fonda SPAR PREMIUM, ki je dodan pakiranju.

Ker je že sama telečja pečenka tako aromatična in polna različnih sestavin, je lahko priloga povsem preprosta. Na primer navadni mlinci, ki jih prelijete s sokom, ki nastane pri peki telečje pečenke.

Za svežino ob glavni jedi solata iz rukole

Za svežino in dodatno hrustljavost ob glavni jedi pripravite še solato z rukolo, kozjim sirom in orehi. Svežo rukolo operite in posušite, kozji sir narežite ali kar z rokami razdrobite na manjše koščke, orehe pa rahlo prepražite (od dve do tri minute v ponvi), da se razvijejo arome. V manjši skledi zmešajte solatni preliv iz oljčnega olja, balzamičnega kisa ali limoninega soka, kančka medu in ščepca soli ter popra. Po solati ga prelijte tik pred postrežbo, da rukola ostane sveža. Ta elegantna, aromatična solata, ki združuje svežino, rahlo sladkost in hrustljavost, bo popolno dopolnila bogatejše okuse glavne jedi.

Za konec še cheescake torta z mangom

Naj bo mango nekakšna rdeča nit letošnje božične večerje. Če je bil glavna sestavina tople predjedi, pa naj bo še glavna zvezda sladice. Ki pa je ne boste rabili peči sami. Vse, kar morate narediti, je, da v trgovinah Spar in Interspar poiščete kotiček s sladicami in kupite slastno SPAR PREMIUM chefovo torto mango cheescake, pripravljeno v Slaščičarni Spar. Ta sladica s hrustljavo lešnikovo linško podlago in 15 % manga bo zagotovo navdušila vse navzoče.

In katera vinska spremljava bi se prilegla zraven tega deserta? V Sparovi vinoteki poiščite lahko, aromatično in malo slajše belo vino (lahko tudi penino), ki bo lepo dopolnilo sadnost in kremo sladice, ne da bi jo preglasilo. S sladkim ali rumenim muškatom zagotovo ne boste zgrešili.

Spar, Sladice Foto: Žurnal24

Vino in penino nadomestite z različicami brez alkohola

Pa še en dobrodošel namig … Če želite ob praznični večerji uživati brez alkohola, vam Sparova ponudba omogoča tudi odlične brezalkoholne in dealkoholizirane alternative. Sveža, aromatična vina in peneče različice “ZERO” ohranijo bogat okus in svežino, hkrati pa vam omogočijo, da ob vsakem hodu, od predjedi do sladice, doživite popolno vinsko spremljavo, le brez alkohola. Tako lahko vsakdo za mizo uživa v prazničnem vzdušju, ne da bi moral kaj žrtvovati pri okusu ali eleganci.

Spar, vino Foto: Spar

Vse izdelke, primerne za pripravo praznične pojedine, najdete v aktualnem Spar prazničnem katalog specialitet, in to po akcijskih cenah. Katalog lahko prelistate TUKAJ! Ne spreglejte pa tudi Sparovega kataloga vin.

Kontakt

Styria Media si, d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Kategorije

  • Ž24 priporoča
  • Lepota in zdravje
  • Kulinarika
  • Prosti čas
  • Zabava
  • Šport
  • Dom in vrt
  • Posel
  • Tehnologija
  • Avtomobilizem

Partnerji

  • Žurnal24.si
  • Vreme.net
  • Med.over.net
  • Style.over.net
  • Mama.over.net
  • Recepti.over.net
  • Tačka.over.net

Copyright 2025. Zurnal24 | Styria Media si