Kulinarika

To so odlične jesenske jedi, ki jih lahko postrežete svojim najdražjim

8. oktobra, 2025 - Oglasno sporočilo

Po poletju in počitnicah, ko je večina ljudi že nazaj z dopusta, je čas za snidenja in druženja z družino in prijatelji. Povabite svoje najdražje na pojedino ter ustvarite nepozabne trenutke. Predstavljamo nekaj izvrstnih receptov za jesenske jedi ter okusne jesenske sladice, ki vas zagotovo ne bodo pustile ravnodušnih.

Prigrizek na hitro

Pojedino začnite z aperitivom in prigrizkom. K mlademu moštu ali soku se odlično podajo suha salama, prekajen vrat, pa tudi dimljena slanina in ocvirki. Dodajte še sir, kisle kumarice, kislo papriko ali gobe v kisu ter orehe. Ne pozabite pa niti na svež kruh. Za lačne želodčke lahko poskrbite tudi s sirno ploščo po naše.

Krepka pojedina

Bi radi gostom ponudili več kot samo kosilo? Z domačo pojedino po naše s svinjsko kračo, kislim zeljem in ocvirki boste zadeli žebljico na glavico. Občutek domačnosti in topline pa jim boste vzbudili tudi, če jim postrežete klobase, krvavice ali pečenice s kislim zeljem in matevžem, ki jih bodo dodobra nasitile. Če bi raje kuhali v enem loncu za vse, pa pripravite golaž, segedin, ričet, enolončnico ali krepko juho, kot je zeljna juha.

Spar
Pečenica s kislim zeljem in matevžem (Foto: Spar)

Nekaj za posladkat

Po dobri hrani se vedno prileže sladica. In ker jeseni kraljujejo jabolka, smo za vas zbrali nekaj receptov za sladice z jabolki. Zelo preproste za pripravo, vendar vabljive na pogled in še boljše za okus so jabolčne pite z listnatim testom ali jabolčne bučke. Spomine na babičino kuhinjo pa boste zbranim priklicali z jabolčnim zavitkom.

Chef z Michelinovo zvezdico Gregor Vračko je tradicionalni jabolčni zavitek obogatil s sladkimi slovenskimi jabolki in presenetljivim dodatkom – brusnicami. Ročno izdelan v Slaščičarni Spar iz najboljših sestavin, bo ta izvrsten zavitek v krhkem vlečenem testu s svojim aromatičnim okusom navdušil vsakogar. Poskusite jabolčni zavitek SPAR Premium.

Spar
Jabolčni zavitek Spar Premium chefa Gregorja Vračka (Foto: Spar)

Vino, kot se spodobi

Pri jesenski pojedini ne sme manjkati vino, saj se poda k vsaki jedi, tudi sladicam. V splošnem velja, da se rdeče vino pije ob rdečem mesu, belo vino ob ribah in siru, penina pa ob ostrigah in sladicah. Več nasvetov, kako kombinirati vino in hrano, poiščite tukaj. Primerno vinsko spremljavo za specifične jedi vam lahko pomaga izbrati tudi umetna inteligenca oziroma AI somelje. Vino pa poiščite v Spar Vinoteki. Na zdravje!

Po jesenske dobrote v Spar

Vse, kar potrebujete za pravo jesensko pojedino, poiščite v trgovinah SPAR in INTERSPAR, kjer vas poleg široke ponudbe čakajo tudi ugodne cene.
Spar
Foto: Spar