Kulinarika

Zakaj izbrati meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«?

15. septembra, 2025 - Oglasno sporočilo

Na trgovskih policah je izbira mesa široka. Govedina, svinjina in perutnina prihajajo iz različnih držav, s seboj pa prinašajo tudi zelo različno kakovost. Potrošniki se zato vedno znova znajdemo pred istim vprašanjem: katero meso izbrati, da bo resnično vredno zaupanja? Odgovor je preprost: tisto, ki je domačega porekla in nosi znak »izbrana kakovost – Slovenija«.

Takšna odločitev ni pomembna le zaradi okusa na krožniku, ampak ima tudi širši pomen. Z njo podpremo slovenske rejce, pomagamo ohranjati poseljenost podeželja, prispevamo k stabilnosti v celotni verigi preskrbe z mesom in skrbimo za delovna mesta. Ko kupujemo meso slovenskih rejcev, torej vlagamo v kakovost, zaupanje in prihodnost.

Kaj prinaša znak »izbrana kakovost – Slovenija«

Shema »izbrana kakovost« potrošniku zagotavlja jasne informacije o poreklu in kakovosti pridelave. To pomeni, da je vsak kos mesa z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« popolnoma sledljiv od rejca do trgovine.

Poleg tega je znak tudi zagotovilo, da je bil izdelek dodatno kontroliran v vseh fazah pridelave. Rejci, ki so vključeni v shemo, morajo spoštovati stroga pravila, povezana z načinom reje, sledljivostjo in kakovostnimi parametri. Predelovalci se obvezujejo, da odkupujejo živali iz certificirane reje, trgovci pa, da bodo takšno meso na policah jasno označili in ločili od drugih izdelkov.

Svežina in kakovost, ki ju začutimo

Lokalno meso ima še eno pomembno prednost. Ker ne prepotuje dolgih poti, ohrani več svežine in ima višjo hranilno vrednost. Na krožniku se to izrazi v polnejšem okusu, prijetnem vonju in dobri teksturi.

Slovenski rejci so pogosto majhni ali srednje veliki, kar pomeni, da se lahko bolj posvetijo dobrobiti živali. Tudi predelava poteka v domačih obratih, kjer so procesi podvrženi dodatnim nadzorom. Vse to se pozna pri končnem izdelku.

Ni vseeno, ali na krožniku pristane kos mesa, ki je bil zamrznjen, transportiran čez pol Evrope in več dni shranjen v hladilnicah, ali pa meso, ki je bilo v nekaj dneh po zakolu že na voljo kupcu. Razlika je očitna in jo prepoznajo tudi najbolj zahtevni.

MKGP Meso
Foto: Naša super hrana

Podpora slovenskemu podeželju

Ko izberemo meso slovenskega porekla, posredno prispevamo k ohranjanju podeželja. Rejci, ki imajo zagotovljen odkup, lahko stabilno načrtujejo svojo prihodnost, vlagajo v razvoj in posodabljanje kmetij. To pomeni, da tudi mlajše generacije dobijo priložnost za delo doma in se lažje odločajo ostati na kmetiji. Na ta način se krepi poseljenost slovenskega podeželja, kar je izjemnega pomena za uravnotežen razvoj države.

Delovna mesta in stabilnost verige

Shema »izbrana kakovost« ustvarja stabilnost v celotni verigi preskrbe z mesom. Rejci imajo zagotovljen trg, predelovalci vedo, da dobijo preverjeno osnovno surovino, trgovci lahko ponujajo izdelke, ki so višje kakovosti, potrošniki pa vedo, da lahko nakupujejo s polnim zaupanjem.

Pomen kratkih transportnih poti

V zadnjih letih je vse več govora o pomenu kratkih dobavnih poti. Te niso pomembne le zaradi okoljskih vidikov, ampak tudi zaradi kakovosti hrane. Meso, ki pride od rejca do trgovine v nekaj dneh, ohrani več svežine in odlično hranilno vrednost. Za potrošnika to pomeni boljši okus in tudi večjo varnost, saj je tveganje, povezano z dolgimi transporti in skladiščenjem, bistveno manjše.

Vaša odločitev za izbiro slovenskega mesa šteje

Na prvi pogled se morda zdi, da gre le za vsakodnevni nakup, a v resnici odločitev, katero meso položimo v nakupovalno košarico, vpliva na številna področja. Kot potrošniki imamo v rokah veliko moč, saj je vsak naš nakup odločitev, komu bomo dali prednost. Če se odločimo za lokalno meso, nagradimo trud ljudi, ki skrbijo za kakovost, in hkrati prispevamo k temu, da bodo enake možnosti imeli tudi v prihodnje.

Z nakupom lokalnega mesa torej ne delamo usluge le sebi, temveč je to odločitev, ki ima dolgoročne učinke za vse nas.

Več zanimivosti o slovenski hrani najdete na spletni strani Naša super hrana.