Pripravljate piknik? Kaj, če bi tokrat razveselili goste z dobrotami iz Slovenije? Te so namreč bolj sveže in okusne, z njihovo izbiro pa podpirate lokalno skupnost ter zaradi krajših poti, ki jih prepotujejo od pridelovalca do trgovine, pripomorete tudi k čistejšemu okolju. Ni skrivnost, da na slovenske dobrote prisega tudi Luka Pangos. Zakaj, si oglejte v videih!
Kakovostno meso iz domačih logov
Osrednje mesto na pikniku običajno pripada mesnim poslasticam, ki s peko na žaru dobijo značilen priokus. Odlični so svinjski medaljoni na žaru s krompirjem, seveda pa ne gre niti brez piščančjega mesa na žaru.
Izbirajte kakovostne kose mesa lokalnih proizvajalcev. Eden takšnih je družinska kmetija Cimerman, kjer se lahko pohvalijo z lastno rejo prašičev ter predelavo mesa z uporabo naravnih procesov in sodobne tehnologije. Od tam prihajajo sveže svinjsko meso in mesne specialitete, kot so sušene domače klobase, pečena začinjena slanina, meso iz tünke, hrenovke in sezonske praznične šunke. V videu si oglejte, kako je na kmetiji Cimerman.
Odlično piščančje meso pa prihaja s Kmetije Ažman, kjer piščanci v prostornih hlevih s talnim gretjem počasi in potrpežljivo rastejo vsaj 8 tednov. Hranijo jih s pšenico, koruzo in ječmenom, pridelanimi na njihovih poljih. Vse našteto pa se odraža v čvrstem in okusnem mesu. Kmetijo Ažman je obiskal Luka Pangos – v videu.

Sveže ribe iz slovenskega morja
Če na pikniku najraje jeste ribe, si privoščite slovenskega brancina ali orado na žaru. Da vam riba ne bi razpadla ali se prilepila na površino, jo pecite na rezinah citrusov ali pa za peko uporabite mrežo za ribe.
Pomembno je tudi, da izberete sveže in predvsem kakovostne ribe. Takšne prihajajo iz ribogojnice Fonda v Piranskem zalivu, kjer ribe rastejo počasi, z več prostora in manj stresa. Krmijo pa jih z najkakovostnejšo prehrano iz morskih živali in rastlin, brez škodljivih primesi. O tem se je z Ireno Fonda v videu pogovarjal Luka Pangos!
Hrustljava zelenjava s ‘sosednjega’ vrta
Ni piknika brez sveže in hrustljave zelenjave, ki jo lahko jeste kar samo, ali pa jo popečete na žaru in s tem razveselite tudi vegetarijance in vegane.
Prvovrstno zelenjavo in sadje z veliko skrbnostjo pridelujejo v družinskem podjetju Darsad. Na njihovih poljih v Posavju vse dozori ob pravem času, s pomočjo narave, znanja in spoštovanja do zemlje. Njihovi pridelki so zato tako izvrstni in polnega okusa. V videu si oglejte, katere dobrote iz njih pripravlja Luka Pangos.

Okusne priloge in pomake iz sestavin z bližnje kmetije
Gostom ponudite klasične priloge, kot so ajvar, gorčica, majoneza, ali pa jih razvajajte z nekoliko neobičajnimi, a nadvse gurmanskimi mesnimi prilogami, kot so mesna pašteta z bučnimi semeni ter suhi ocvirki. Te dobrote prihajajo iz podjetja Kodila, kjer so sicer znani po svojih odličnih pršutih in šunkah. Preverite, kako poteka njihovo zorenje v videu.
Postrezite tudi osvežilne pomake, kot je na primer jogurtova pomaka z zelišči, ki se odlično poda tako k pečenemu mesu in krompirju kot k sveži zelenjavi in kruhu. Pripravite jo iz oljčnega olja, limoninega soka, svežih zelišč ter seveda svežega jogurta iz ekološke pridelave.
Jogurti, siri in skute z ekološke kmetije Kukenberger so pripravljeni iz senenega mleka, zato imajo bogat in naraven okus, ki sledi načelom narave. Zakaj so Kukenbergerjeve dobrote odlična izbira za hranljive obroke, pa si oglejte v videu.

Po slovenske dobrote v Spar
V Sparu se zavedajo prednosti lokalne pridelave in samooskrbe z živili, zato sodelujejo s številnimi dobavitelji, ki svoje pridelke na njihove police dostavljajo naravnost s kmetije, brez posrednikov.
Pridelke in izdelke naštetih Sparovih dobaviteljev najdete v najbližji trgovini Spar. Poiščite jih pod oznako Naravnost od pridelovalca ter uživajte v izbranih okusih domačih dobrot!
