Ste pripravljeni, da letos gostom postrežete nekaj res posebnega? Ta božanska Raffaello torta ni samo sladica – je tak zadetek v polno, ki bo očaral vse, od najmlajših do največjih gurmanov. Zakaj se je lotiti? Ker bo vsak grižljaj tako puhast, kremast in nepozaben, da boste že med pripravo rekli: Tole moramo ponoviti!
Novo leto je čas za nekaj posebnega – in ta Raffaello torta je ravno to! Če letos želite svojim gostom postreči sladico, ki bo navdušila z okusom in izgledom, je to recept, ki ga morate preizkusiti. Ne samo, da je božanska na pogled, ampak bo s svojim prefinjenim kokosovim okusom in kremasto teksturo navdušila še tako zahtevne sladkosnede.
Tisti, ki že obožujete peko, boste uživali v ustvarjanju, medtem ko bodo začetniki presenečeni, kako preprosto je. Med slednje sodim tudi sama, zato lahko iz prve roke potrdim, da naloga ni težka. Je bil pa velik bonus te torte tudi to, da je peka predstavljala odlično priložnost za družinsko druženje – otroci so namreč pomagali tako pri pripravi kot dekoraciji.
Potica, piškoti in panettone – to so sladice, ki se vsaj pri nas vsako leto znajdejo na praznični mizi. Zato sem želela letos ponuditi nekaj drugačnega, novega. In ko sem na tujem spletnem portalu prebrala, da Raffaello torta ni samo sladica – ampak je izkušnja, sem vedela, da se je moram lotiti. Njena čarobnost se skriva v preprostih, a premišljenih sestavinah: puhast biskvit, kremasta kokosova krema in prefinjen pridih bele čokolade. To ni sladica, ki jo naredite “na hitro” – je sladica, ki jo ustvarjate z užitkom. Res pa je, da vam v nadaljevanju razkrijem par bližnjic.
6 jajc
150 g Agragold kristalnega sladkorja
150 g moke
50 g kokosove moke
1 pecilni prašek
500 ml sladke smetane
250 g mascarponeja
150 g bele čokolade
50 g kokosove moke
1 žlica Agragold sladkorja v prahu
1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
Pečico najprej segrejte na 180 °C. Jajca in sladkor stepajte približno 5 minut, da dobite puhasto in naraslo maso. Nato moko, kokosovo moko in pecilni prašek presejte ter jih nežno vmešajte v jajčno zmes. Pripravljeno maso vlijte v okrogel pekač s premerom 24 cm in pecite 25–30 minut. Ko je biskvit pečen, ga ohladite.
Belo čokolado stopite nad soparo, nato pa jo pustite, da se nekoliko ohladi. Smetano stepite do čvrstih vrhov in ji dodajte mascarpone, sladkor, kokosovo moko ter vaniljev ekstrakt. Na koncu nežno primešajte še ohlajeno belo čokolado.
Ohlajen biskvit razrežite na tri enakomerne plasti. Vsako plast premažite s pripravljeno kremo. Preostalo kremo uporabite za premaz zunanjega dela torte, ki ga na koncu posujte s kokosovimi kosmiči. Za dekoracijo uporabite Raffaello kroglice.
Torto ohlajajte vsaj 4 ure, da se okusi lepo povežejo. Po želji jo lahko dodatno okrasite s kokosovimi kosmiči, Raffaello kroglicami ali izberete praznično dekoracijo po svojem okusu.
Če nimate časa za peko, lahko uporabite kupljen biskvit in se osredotočite le na pripravo kreme. Kremo lahko pripravite že en dan prej in jo hranite v hladilniku, da prihranite čas na dan sestavljanja torte. Za okrasitev uporabite kokosove kosmiče različnih velikosti, saj bo torta tako videti še bolj posebna in privlačna. Če boste torto postavili na temno podlago, pa po tej prej potresite Agragold sladkor v prahu, s čimer boste ustvarili ”zimski” videz (snežinke).
Ko enkrat poskusite to torto, ne bo več praznovanja brez nje. Raffaello torta ni le sladica – je nekaj, kar povezuje družino in prijatelje, priložnost za ustvarjanje in uživanje v vsakem grižljaju. Letos presenetite svoje goste in jim pokažite, kako lahko peka postane del prazničnega čarobnega trenutka.