Jajca, sladek krompir, mlada špinača, malo masla, sol in začimbe. Ter seveda dobra ponev, na katero se vam hrana ne bo prijemala. To je vse, kar potrebujete za ta malo drugačen, a nadvse slasten in zdrav zajtrk.
Ste tudi vi med tistimi, ki nimajo več idej, kaj na hitro pripraviti za zdrav zajtrk? Oba moja otroka, pa tudi sama, smo že malce naveličani kosmičev na tisoč in en način, raznih namazev na kruhu, takšnih in drugačnih žitnih kaš z mlekom in podobno hitro pripravljenih zajtrkov. Vse te možnosti so sicer nadvse dobrodošle, sploh med tednom, ko se otrokoma mudi v šolo, nama z možem pa v službo, a ko je le možno, nam za prvi obrok dneva rada pripravim kaj drugega. Na primer jajca.
Tokrat sem med brskanjem po spletu zasledila zanimiv recept za pečena jajca s sladkim krompirjem in mlado špinačo. Topel zajtrk, ki ga pripravite v 10 minutah in je bogat tako z beljakovinami kot tudi z vitamini in minerali, se mi je takoj zdel odlična ideja. Tudi sestavine zanj niso nobena eksotika, najdete jih v vsaki živilski trgovini. Vse, kar potrebujete, so sladki krompir, mlada špinača, jajca in nekaj začimb, ter seveda kakovostna ponev.
A preden si podrobneje pogledamo recept, se za trenutek ustavimo pri dejstvu, da kupiti dobro ponev, ki nas ne bo stala celo premoženje, vendarle ni tako preprosto, kot se morda zdi na prvi pogled. Tisto, na kar sem sama posebej pozorna, ko gre za ponev, je naslednje:
Vsem tem mojim zahtevam naj bi ugodile ponve iz SPAR-ove linije Simpex Professional, mi je zagotovila prijateljica, ki nadvse uživa v kuhanju in peki in ki zares veliko časa preživlja v kuhinji. Zato sem se odločila, da eno od ponev tudi sama preverim, in sicer prav za pripravo pečenih jajc s krompirjem in špinačo.
Te tako imenovane ‘sataste’ ponve imajo kar nekaj specifičnih značilnosti, ki jih ločijo od drugih, konkurenčnih ponev. In sicer:
Potem ko sem podrobneje vsaj v teoriji spoznala ponve s premazom iz satja, je bil čas, da ponev preizkusim še v praksi. Lotila sem se priprave pečenih jajc s sladkim krompirjem in mlado špinačo (recept sem našla na spletni strani Taste of Home).
Sestavine:
Priprava:
V ponvi najprej na zmernem do nizkem ognju oziroma temperaturi stopimo maslo in na njem pražimo na tanke rezine nastrgan sladek krompir ter sesekljan strok česna. Oboje posolimo in začinimo s sušenim timijanom. Vse skupaj dobro premešamo in pražimo približno pet minut – dokler sladki krompir ni zmehčan (med praženjem ga tudi večkrat premešamo).
Če se med praženjem nastrgan krompir prijema na dno ponve, lahko dodamo tudi malo vode in ga tako še malce dodatno pokuhamo. In ravno na tej točki se je ponev Simpex Professional s premazom iz satja odlično odrezala, saj o prijemanju ni bilo ne duha ne sluha in sladkega krompirja nisem rabila zalivati z vodo!
Ko je krompir zmehčan, vanj vmešamo oprano mladi špinačo, ponev pokrijemo s pokrovko in kuhamo še dodatne tri minute: dokler špinača vidno ne ovene, kar je znak, da je toplotno obdelana.
V to zelenjavno mešanico nato naredimo štiri luknjice, kamor razbijemo štiri jajca, ki jih po okusu še malce dosolimo in popopramo. Ponev še za dobrih pet minut pokrijemo s pokrovko in na srednje močnem ognju oziroma temperaturi pustimo, da se jajca spečejo. Ko vidimo, da so jajca narejena, je naš zajtrk končan.
Privlačne na pogled in preproste za peko. To je tisto, kar mi prvo pade na pamet, če me povprašate o ponvah Simpex Professional. Po dostopnih cenah jih lahko kupite v trgovinah in hipermarketih SPAR, linija Simpex Professional pa poleg ponev treh dimenzij (premer 20, 24 in 28 centimetrov) zajema še vok ponev s premerom 28 centimetrov.