Kaj speči na deževne jesenske vikende? Slasten zavitek s hruškami, imenovan babka.
Kaj potrebujete za kvašen zavitek s hruškami?
Za testo:
- ½ kocke svežega ali 1 vrečko suhega kvasa Fala
- ½ vrečke kislega testa Fala
- 400 g bele moke
- 100 g mleka
- 150 g kisle smetane
- 40 g sladkorja
- 30 g svinjske masti (ali 50g masla)
- 2 rumenjaka
- 1 mala žlička soli
Za nadev:
- 450 g hrušk (koščkov brez olupka)
- 140 g masla
- 120 g kristalnega sladkorja
- Cimet (približno 30 g)
In na koncu še … Jajce za premaz.
Priprava
V posodo odmerimo sol, dodamo moko in kislo testo Fala. Kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki ter damo ostale sestavine brez maščobe. Zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo mast (ali maslo). Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.
Med vzhajanjem pripravimo nadev: zmehčano maslo zmešamo s sladkorjem in cimetom. Hruške očistimo in narežemo na majhne koščke.
Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo in pustimo nekaj minut počivati. Spočito testo razvaljamo na pravokotnik, premažemo s sladkim cimetovim maslom, razporedimo koščke hrušk in tesno zvijemo v zavitek. Zavitek po dolžini prerežemo na pol, oba dela pa med seboj prepletemo, da dobimo prepleten zavitek – babko. Zavitek previdno položimo v pekač, da se vidi vzorec testa in nadeva, ga pokrijemo in pustimo vzhajati.
Vzhajani zavitek premažemo z razžvrkljanim jajcem in prestavimo v vročo pečico.
Pečemo ga približno 40 minut na 180 °C, da se lepo obarva. Pečen zavitek vzamemo iz pečice, ga pokrijemo in pustimo nekaj v pekaču, da se ohladi. Čudovita babka je nared.