fbpx
Kulinarika

Babka s hruškami

14. oktobra, 2024 - Oglasno sporočilo

Kaj speči na deževne jesenske vikende? Slasten zavitek s hruškami, imenovan babka.

Kaj potrebujete za kvašen zavitek s hruškami?

Za testo:

  • ½  kocke svežega ali 1 vrečko suhega kvasa Fala
  • ½ vrečke kislega testa Fala
  • 400 g bele moke
  • 100 g mleka
  • 150 g kisle smetane
  • 40 g sladkorja
  • 30 g svinjske masti (ali 50g masla)
  • 2 rumenjaka
  • 1 mala žlička soli

Za nadev:

  • 450 g hrušk (koščkov brez olupka)
  • 140 g masla
  • 120 g kristalnega sladkorja
  • Cimet (približno 30 g)

In na koncu še … Jajce za premaz.

Fala Kvas
Foto: Kruh in potica/Fala

Priprava

V posodo odmerimo sol, dodamo moko in kislo testo Fala. Kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki ter damo ostale sestavine brez maščobe. Zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo mast  (ali maslo). Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.

Med vzhajanjem pripravimo nadev: zmehčano maslo zmešamo s sladkorjem in cimetom. Hruške očistimo in narežemo na majhne koščke.

Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo in pustimo nekaj minut počivati. Spočito testo razvaljamo na pravokotnik, premažemo s sladkim cimetovim maslom, razporedimo koščke hrušk in tesno zvijemo v zavitek. Zavitek po dolžini prerežemo na pol, oba dela pa med seboj prepletemo, da dobimo prepleten zavitek – babko. Zavitek previdno položimo v pekač, da se vidi vzorec testa in nadeva, ga pokrijemo in pustimo vzhajati.

Vzhajani zavitek premažemo z razžvrkljanim jajcem in prestavimo v vročo pečico.

Pečemo ga približno 40 minut na 180 °C, da se lepo obarva. Pečen zavitek  vzamemo iz pečice, ga pokrijemo in pustimo nekaj v pekaču, da se ohladi. Čudovita babka je nared.

Prepleten zavitek s hruškami
Foto: Kruh in potica/Fala