fbpx
Lepota in zdravje

Piling za obraz: Celovit vodnik za zdravo in sijočo kožo

29. junija, 2024 - Oglasno sporočilo

V tem članku bomo raziskali vse, kar morate vedeti o pilingu – od osnov do naprednih tehnik in nasvetov za vsakodnevno uporabo. Piling je ključni korak v negi kože, ki pomaga odstranjevati odmrle kožne celice in ohranjati svežo, mladostno polt.

Piling za obraz je postopek odstranjevanja odmrlih kožnih celic s površine kože z uporabo kemičnih ali mehanskih sredstev. Ta proces spodbuja regeneracijo kože, izboljšuje teksturo in tonus ter preprečuje zamašitev por. Piling lahko vključuje različne metode in izdelke, ki so zasnovani za različne tipe kože in specifične težave, kot so akne, hiperpigmentacija, ali znaki staranja.

Pomen pilinga za kožo

Piling pomaga ohranjati kožo čisto in zdravo. Redna uporaba pilinga spodbuja obnovo kožnih celic, kar lahko pomaga zmanjšati videz drobnih linij in gub, zmanjša pigmentacijo in izboljša absorpcijo negovalnih izdelkov. Poleg tega piling pomaga pri preprečevanju zamašitve por, kar je ključno za zmanjšanje pojavnosti aken in ogrcev. S pravilnim pilingom lahko tudi izboljšate učinkovitost serumov in vlažilcev, saj odstranjene odmrle celice omogočajo boljšo vpojnost aktivnih sestavin.

Vrste pilinga za obraz

V nadaljevanju vam bomo opisali vrste pilinga, ki jih izvajajo v večini kozmetičnih salonov, nekatere pa lahko seveda naredite tudi v domači kopalnici.

Mehanski piling vključuje fizično odstranitev odmrlih kožnih celic s pomočjo abrazivnih delcev ali naprav. Ta vrsta pilinga je idealna za tiste, ki iščejo takojšnje rezultate in imajo bolj odporno kožo.

Mikrodermabrazija je priljubljena metoda mehanskega pilinga, ki uporablja majhne kristale za nežno odstranjevanje zgornje plasti kože. Ta postopek je učinkovit pri izboljšanju teksture kože, zmanjšanju videza drobnih gubic in odpravljanju površinskih nepravilnosti.

Piling z zrnatimi delci je najpogostejša oblika mehanskega pilinga, kjer se za odstranjevanje odmrlih celic uporabljajo izdelki z drobnimi zrni, kot so sladkor, sol ali mikro kroglice. Tak piling je enostaven za uporabo doma in je primeren za vse tipe kože, čeprav je pomembno, da izberete izdelek z drobnimi in nežnimi delci, da ne poškodujete kože.

Kemični piling uporablja kisline ali encime za razgradnjo odmrlih kožnih celic. Ta metoda je lahko manj abrazivna in bolj primerna za občutljivo kožo ali specifične kožne težave.

AHA kisline, kot so glikolna in mlečna kislina, so vodotopne in delujejo na površini kože. Učinkovite so pri izboljšanju teksture in tonusa kože, saj pomagajo odstraniti odmrle celice in spodbuditi obnovo novih celic. AHA kisline so posebej primerne za suho in zrelo kožo.

BHA kisline, kot je salicilna kislina, so lipidotopne in prodrejo globlje v pore. Idealne so za mastno in aknasto kožo, saj pomagajo očistiti pore in zmanjšati vnetje. Salicilna kislina je tudi učinkovita pri zdravljenju črnih in belih ogrcev.

Encimski pilingi uporabljajo naravne encime iz sadja, kot so papaja in ananas, za razgradnjo odmrlih kožnih celic. Primerni so za občutljivo kožo, saj delujejo nežno in ne povzročajo draženja. Encimsk piling je odlična izbira za tiste, ki iščejo naravno alternativo kemičnim pilingom.

Foto: Elinor Cosmetics
Foto: Elinor Cosmetics

Izbira pravega pilinga za vaš tip kože

Izbira pravega pilinga je ključna za dosego najboljših rezultatov brez draženja kože. Pri odločanju, katero vrsto pilinga uporabiti, je pomembno upoštevati svoj tip kože in specifične težave, s katerimi se soočate. Če imate suho ali občutljivo kožo, so morda boljši kemični pilingi z AHA kislinami ali encimski pilingi. Za mastno in aknasto kožo pa so BHA kisline lahko bolj učinkovite. Predlagamo vam, da odločitev o tem, kakšen piling je najboljši za vašo kožo, prepustite dermatologu ali pa izkušeni kozmetičarki.

Kako pogosto izvajati piling

Pogostost pilinga je odvisna od tipa kože in izbranega pilinga. Mehanski piling lahko izvajate 1-2 krat na teden, medtem ko se kemični pilingi z nižjo koncentracijo kislin lahko uporabljajo pogosteje, tudi do vsak drugi dan, odvisno od tolerance kože. Vedno je pomembno, da poslušate svojo kožo in se izogibate prekomernemu pilingu, ki lahko povzroči draženje in poškodbe.

S pravilno izbiro in uporabo pilinga lahko dosežete zdravo, sijočo kožo, ki je gladka in enakomerna na otip in izgled.

Foto: Elinor Cosmetics
Foto: Elinor Cosmetics

Kdaj je dobro narediti piling obraza

Da vaša koža potrebuje piling boste najbolje ugotovili, ko bo postala hrapava in neenakomerno gladka zaradi kopičenja odmrlih celic. Mogoče boste opazili zamašene pore, kar lahko vodi do aken in ogrcev. Lahko pa, da si boste želeli izboljšati neenakomeren ten kože, ki je posledica hiperpigmentacije ali poškodb zaradi sonca.

Recept za izdelavo domačega pilinga za obraz

Domači piling za obraz je odličen način, kako ohraniti vašo kožo čisto, mehko in sijočo, hkrati pa uporabiti  naravne sestavine. Tukaj je enostaven recept za izdelavo domačega pilinga za obraz, ki je primeren za vse tipe kože.

Sestavine

  • 2 žlici sladkorja
  • 1 žlica kokosovega olja (ali olivnega olja za dodatno hidracijo)
  • 1 žlica medu (naravni antiseptik in vlažilec)
  • 1 žlička svežega limoninega soka (za osvetlitev kože)
  • 2-3 kapljice eteričnega olja sivke ali čajevca (po želji, za pomiritev kože in dodaten antiseptični učinek)

Navodila

Vse sestavine pripravite in odmerite v čiste sklede. V srednje veliki skledi združite sladkor, kokosovo olje in med. Mešajte, dokler se vse sestavine dobro ne povežejo in zmes postane enotna. Dodajte svež limonin sok in ponovno dobro premešajte. Limonin sok bo dodal blagi kemični piling zaradi vsebnosti citronske kisline. Po želji dodajte nekaj kapljic eteričnega olja sivke ali čajevca. Eterična olja bodo poskrbela za pomiritev kože in imela dodatne antiseptične lastnosti. Piling shranite v čisto, suho stekleno posodo s pokrovom. Tako pripravljen piling lahko hranite v hladilniku do dva tedna.

Uporaba

Pred nanosom pilinga si obraz nežno umijte z blagim čistilom in toplo vodo, da odprete pore. Z nežnimi krožnimi gibi nanesite majhno količino pilinga na vlažno kožo obraza. Izogibajte se predelu okoli oči. Masirajte piling na kožo 1-2 minuti, pri čemer bodite posebno nežni na občutljivih predelih. Piling sperite s toplo vodo in posušite obraz z mehko brisačo. Po pilingu nanesite vlažilno kremo ali serum, da zaklenete vlago in nahranite kožo.

Nasveti

Pred prvo uporabo novega domačega pilinga ga preizkusite na majhnem delu kože (na primer na zapestju), da se prepričate, da ne povzroča draženja. Piling uporabite največ 1-2 krat na teden, da preprečite prekomerno luščenje kože. Bodite nežne s svojo kožo in ne drgnite obraza premočno, saj si lahko kožo poškodujete. Recept lahko prilagodite glede na svoje potrebe. Na primer, za suho kožo lahko dodate več kokosovega olja, za aknasto kožo pa več limoninega soka ali eteričnega olja čajevca.

S tem preprostim receptom za domači piling boste lahko uživali v mehki, gladki in sijoči koži, pri tem pa boste uporabljali naravne in varne sestavine.

Foto: Elinor Cosmetics
Foto: Elinor Cosmetics