fbpx
Tehnologija

Kako izbrati pravi gaming računalnik? TOP 5 nasvetov za izbiro

2. julija, 2024 - Oglasno sporočilo

Gaming računalniki so posebna vrsta računalnikov, zasnovana za vrhunsko igralno izkušnjo. Ponašajo se z zmogljivimi komponentami, ki omogočajo tekoče delovanje zahtevnih iger z visokimi nastavitvami grafike.

Izbira pravega gaming računalnika je zato ključna za vsakogar, ki želi uživati v igranju brez prekinitev, z odličnimi vizualnimi učinki in hitrim odzivnim časom.

Preverite, kako izbrati pravega!

1) Proračun

Preden se podate v iskanje vašega sanjskega gaming računalnika, je pomembno, da določite svoj proračun.

Gaming računalniki se lahko gibljejo od nekaj sto do več tisoč evrov, odvisno od vaših potreb in želja. Razmislite, koliko ste pripravljeni vložiti, saj bo to vplivalo na izbiro komponent in splošno zmogljivost računalnika. Priporočamo, da si določite proračun, ki vam omogoča dober kompromis med ceno in zmogljivostjo.

Pri določitvi proračuna se vprašajte naslednje:

  • Koliko ur na teden nameravate igrati?
  • Ali nameravate igrati najnovejše igre z najvišjimi grafičnimi nastavitvami?
  • Ali potrebujete tudi dodatno opremo, torej monitor, tipkovnico, miško in slušalke?

Z odgovori na ta vprašanja boste lažje ocenili, koliko denarja ste pripravljeni porabiti. Pomembno je tudi, da v proračun vključite morebitne prihodnje nadgradnje, saj se lahko vaše potrebe in želje sčasoma spremenijo.

2) Grafična kartica

Grafična kartica je srce vsakega gaming računalnika. Za edinstveno doživetje iger omogoča prikaz slik in grafike, zato je izbira grafične kartice zelo pomembna.

Foto: Markoshop.si

Pozorni bodite na njeno zmogljivost, količino video pomnilnika (VRAM) in podporo za najnovejše tehnologije, kot sta ray tracing in DLSS. Med priljubljenimi izbirami so NVIDIA GeForce in AMD Radeon kartice.

Pri izbiri grafične kartice upoštevajte, koliko VRAM-a potrebujete za svoje igre in ali grafična kartica podpira najnovejše tehnologije za izboljšanje vizualne izkušnje.

3) Procesor

Procesor (CPU) je možganski center vašega računalnika in igra ključno vlogo pri njegovi zmogljivosti. Za gaming računalnike priporočamo izbiro vsaj štiri- ali šest-jedrnega procesorja z visokimi frekvencami. Čeprav grafična kartica nosi glavno breme grafike, je tudi zmogljiv procesor nujen za tekoče delovanje iger, še posebej tistih, ki so procesorsko bolj zahtevne.

Pri izbiri procesorja preučite, koliko jeder in niti ima procesor, kakšna je njegova frekvenca in kakšna je združljivost procesorja z vašo matično ploščo.

Močan procesor je še posebej pomemben za simulacijske igre, prav tako pa je bistven za igralce, ki želijo hkrati igrati igre in prenašati v živo (streaming) ali v ozadju izvajati druge naloge.

4) RAM

Pri izbiri gaming računalnika ne zanemarite pomembnosti RAM-a (pomnilnika). Za sodobne igre je priporočljivo, da imate vsaj 16 GB RAM-a, čeprav bo za manj zahtevne igre še vedno zadostovalo tudi 8 GB.

Več RAM-a omogoča boljšo večopravilnost in hitrejše nalaganje iger.

Dodatni RAM je še posebej pomemben za igralce, ki želijo hkrati igrati igre in uporabljati druge aplikacije, torej brskalnike, glasbene aplikacije ali programsko opremo za komunikacijo. Več RAM-a omogoča tekoče delovanje več aplikacij hkrati, brez da bi ob tem prišlo do upočasnitve delovanja gaming računalnika.

5) Shranjevanje

Shranjevanje je še ena ključna komponenta, ki lahko močno vpliva na vašo igralno izkušnjo. SSD (Solid State Drive) pogoni so bistveno hitrejši od klasičnih HDD-jev, kar pomeni hitrejše nalaganje iger in operacijskega sistema. Priporočamo, da izberete računalnik z vsaj 500 GB SSD-jem.

Pri izbiri zmogljivosti shranjevanja upoštevajte:

  • Koliko prostora potrebujete za svoje igre in druge datoteke?
  • Ali je računalnik opremljen z SSD-jem in/ali HDD-jem?
  • Kakšna je hitrost branja in pisanja SSD-ja?
Foto: Markoshop.si

SSD pogoni omogočajo hitrejše nalaganje iger, krajše čase zagona sistema in splošno bolj odzivno delovanje računalnika. Čeprav so dražji od HDD-jev, se tudi naložba v SSD zaradi bistvenih izboljšav v hitrosti in zmogljivosti splača.

Namizni ali prenosni računalnik?  

  • Namizni gaming računalniki ponujajo večjo zmogljivost, zahvaljujoč močnejšim komponentam in enostavnejšim nadgradnjam, saj je mogoča menjava grafične kartice, dodajanje RAM-a ali nadgradnja procesorja. Po drugi strani pa namizni gaming računalniki zavzamejo več prostora in so tudi težji, kar je lahko težava v manjših stanovanjih ali sobah s prostorsko stisko.
  • Prenosni gaming računalniki so kompaktni in lahki, kar omogoča igranje iger kjer koli. Ta mobilnost je velika prednost za igralce, ki želijo imeti svoje igre vedno pri sebi, na poti ali na različnih lokacijah. Če za svoj gaming računalnik iščete prenosni računalnik, ne spreglejte modelov, kot je ASUS gaming prenosni računalnik, ki zagotavlja vrhunske grafične kartice v kompaktni obliki.

Asus gaming prenosniki ponujajo zmogljive grafične kartice, hitre procesorje in odlične zaslone z visoko ločljivostjo ter hitrim osveževanjem, kar zadovolji potrebe tudi najbolj zahtevnih igralcev.

Foto: Markoshop.si

Nadgradnja komponent v prenosnih računalnikih je sicer omejena, saj večina modelov omogoča nadgradnjo le RAM-a in shranjevanja, medtem ko so grafične kartice in procesorji običajno integrirani in jih ni mogoče enostavno zamenjati. Zaradi kompaktne zasnove prenosni računalniki tudi nimajo tako učinkovitega hlajenja kot namizni računalniki, kar lahko med daljšim igranjem povzroči pregrevanje.

Izbira pravega gaming računalnika je lahko zahtevna, vendar bo premišljena odločitev zagotovo pripomogla k izpopolnjujoči gaming izkušnji. Ne glede na to, ali iščete zmogljiv namizni računalnik ali prenosni računalnik, kot je denimo ASUS gaming prenosnik, upoštevajte naše smernice in nato uživajte v vrhunski igralni izkušnji!