fbpx
Lepota in zdravje

Hiperbarična komora – vse, kar morate vedeti!

21. junija, 2024 - Oglasno sporočilo

Hiperbarična komora, specializirana naprava za terapijo s kisikom, postaja vse bolj prepoznana zaradi svojih širokih zdravstvenih koristi. Uporablja se pri zdravljenju različnih zdravstvenih stanj, od pospeševanja celjenja ran do lajšanja simptomov kroničnih bolezni. Spoznajte, kako lahko ta napredna terapija izboljša vaše zdravje in kakovost življenja.

Naše celice za proizvajanje energije in optimalno delovanje organizma potrebujejo kisik v krvi, saj ta odreja številne telesne funkcije, od delovanja možganov do imunskega sistema. Tega v telo vnašamo z vdihovanjem svežega zraka, medtem ko z izdihovanjem iz telesa odstranjujemo ogljikov dioksid, ker pa zaradi sedečega načina življenja in dela v zaprtih prostorih večina nas dandanes na prostem preživi le malo časa, se pri številnih kaže pomanjkanje kisika.

Nanj denimo opozarjajo glavobol, utrujenost, težave s koncentracijo, slabost, omotičnost, oteženo dihanje, zmedenost, bolečine v prsih in drugi simptomi, ki jih nikakor ne gre pripisati izključno stresu.

Vzroki zanje so namreč različni; lahko gre za pljučne bolezni, anemijo, srčno popuščanje, nekatere kronične bolezni, visoko nadmorsko višino ali, dokaj pogosto, pomanjkanje gibanja na svežem zraku. Ne glede na povod, zaradi katerega prihaja do nizke ravni kisika v krvi, obstajajo metode, ki raven kisika izboljšajo. Mednje sodijo prečiščevalne dihalne vaje, redna fizična aktivnost, izbrana prehrana, zadostna hidracija in kisikova komora, imenovana hiperbarična komora, wellnes naprava za zdravljenje na osnovi visokega tlaka ter kisika.

Tovrstno terapijo izvajajo terapevti v specializiranem centru funkcionalne medicine Vibrium, usmerjenem k holističnemu pristopu k zdravju.

Funkcionalna medicina

V času, ko tradicionalna medicina, zavezana zdravljenju akutnih stanj, ne zmore zadovoljiti vseh potreb sodobnega človeka, funkcionalna medicina predstavlja inovativen, naprednejši pristop, ki osebo s kakršnimikoli zdravstvenimi težavami obravnava personalizirano. Pri tem upošteva različne dejavnike, vključujoč genetiko in okolje, ter stremi k obnovi delovanja temeljnih telesnih sistemov oziroma povrnitvi zdravja.

Bistvo te veje medicine je torej razumevanje vzrokov za nastala neravnovesja, prav tako preprečevanje nastanka bolezni, pri čemer združuje najboljše iz sveta integrativne in konvencionalne medicine.

Kaj je hiperbarična komora?

Hiperbarična kisikova terapija (HBTO) sodi med inovativne metode in velja za standardizirano ter certificirano medicinsko napravo z zdravljenjem na osnovi visoke ravni čistega in kakovostnega kisika. Postopek vdihovanja 100 % kisika pod povečanim tlakom poteka v za to zasnovani hiperbarični komori, kjer se v telo dovede v povprečju devetkrat več kisika kakor v običajnih razmerah.

Koncentracija kisika v krvi se tako poveča, čemur sledita boljša absorpcija s strani celic, ki kisik uporabijo za ustvarjanje energije v mitohondrijih, in večja količina adenozina trifosfata, najpomembnejšega nosilca energije v celicah. Poleg tega krvni obtok po telesu požene več kisika, spodbudi se delovanje imunskega sistema in pospeši postopek celjenja (ran, brazgotin, drugih poškodb), posledično še regeneracija tkiv, vnetja pa se zmanjšajo.

Foto: Vibrium

Hiperbarična komora je namenjena vsem, ki si želijo izboljšati zdravje na naraven način in ohraniti ali vnovič doseči dobro počutje, ta povsem neinvazivna metoda pa se vse pogosteje uporablja tudi kot dodatek k drugim terapevtskim pristopom.

Učinki hiperbarične komore

Zaradi holističnega pristopa k zdravljenju, personalizirane obravnave in stalnega nadzora s strani terapevta, hiperbarična kisikova terapija ne predstavlja nikakršnega tveganja. Hiperbarična komora je varna, a se navkljub temu zna zgoditi, da – posebej po prvem obisku – povzroči neprijetnosti v obliki glavobola, utrujenosti ali pritiska v ušesih.

Pomembno je, da se vse okoliščine, ki bi lahko pripeljale do morebitnih zapletov, denimo strah pred zaprtimi prostori ali težave z izničevanjem pritiska v ušesih, ugotovi še pred pričetkom terapije. V teh primerih je pacient o svojih omejitvah dolžan obvestiti terapevta (ta zanj poišče ustrezno rešitev), neodvisno od tega pa se hiperbarična komora odsvetuje tistim, ki se soočajo s klavstrofobijo, pnevmotoraksom in pljučno obstruktivno boleznijo.

Prednosti hiperbarične komore

  • zmanjšanje stresa in izničevanje negativnih stresnih impulzov,
  • omilitev utrujenosti in povečevanje ravni energije,
  • pospeševanje okrevanja po poškodbah in operacijah,
  • spodbujanje naravnih procesov okrevanja in imunskega sistema,
  • izboljšanje cirkulacije, krvnega obtoka in limfnega sistema,
  • lajšanje bolečin, posebej tistih v sklepih,
  • povečanje nasičenosti možganov s kisikom,
  • stimuliranje proizvajanja kolagena in s tem izboljšanje videza ter zdravja kože,
  • reguliranje vzorcev spanca.

Potek terapije v hiperbarični komori

Terapevti v centru funkcionalne medicine Vibrium opozarjajo, da je učinek hiperbarične komore v večini primerov mogoče zaznati šele po več obiskih, saj ena sama terapija, ki praviloma traja med 60 in 75 minut, ne daje opaznih rezultatov. Za uspešnost je med drugim pomembna predhodna ocena zdravstvenega stanja pacienta, na osnovi katere se določi tlak, ki sega od 1,6 do 2,0 bar, občasno celo več, kar je odvisno predvsem od vrste težav.

Na dan terapije se priporoča povečan vnos tekočine (zadostna hidracija), kadilci naj tri ure pred terapijo ne bi kadili, s čimer izboljšajo učinek hiperbarične komore, potrebna pa so udobna, bombažna oblačila in odstranitev vseh dodatkov (ura, nakit, tehnološke naprave itn.).

Ob prvem obisku je pacient zavezan k podpisu izjave o kontradikcijah, s katerimi ga skozi pogovor seznani terapevt, medtem ko se pred samo terapijo dotakneta tudi težav in želja (razlogov, ki so posameznika privedli do odločitve o zdravljenju s hiperbarično kisikovo komoro).

Foto: Vibrium

Po vstopu v hiperbarično komoro (približno prvih 10 minut) se pritisk izenačuje, zato je najbolje, če se pacient tekom spreminjanja tlaka osredotoči na počutje, nakar se ima možnost (vse do izteka terapije) predati tako počitku kot spanju in celo branju (knjige). V tem času terapevt budno spremlja in nadzoruje potek hiperbarične kisikove terapije ter s tem zagotovi najvišjo mero varnosti, posledično pa pacientu omogoči maksimalen izkoristek zdravljenja v hiperbarični komori.

Specializiran center funkcionalne medicine Vibrium se uvršča med zanesljive, preverjene ponudnike hiperbarične kisikove terapije. Med njegove prednosti štejejo personalizirana terapevtska obravnava, ki pacienta vodi skozi preventivne postopke, diagnosticiranje težav ali bolezni in terapevtske pristope, strokovnost, dosežena s strogimi etičnimi načeli, najnaprednejšimi znanji in sodobno diagnostično tehnologijo, povezovanje klasične in alternativne medicine ter celostna skrb za zdravje z namero doseganja trajno dobrega počutja. Slednja temelji na opozarjanju na zdravo prehrano, telesno aktivnost, tehnike sproščanja, skrb za duševno zdravje in uživanje kakovostnih prehranskih dopolnil. Skupek vsega naštetega v kombinaciji s hiperbarično komoro, ki izboljšanje zdravstvenega stanja in splošno počutje spodbudi, predstavlja precej gotovo pot do kakovostnega življenja.