Žurnal24 priporoča
  • Ž24 priporoča
  • Lepota in zdravje
  • Kulinarika
  • Prosti čas
  • Zabava
  • Šport
  • Dom in vrt
  • Posel
  • Tehnologija
  • Avtomobilizem
Vsebino omogoča Agragold  / 25. marca, 2024

Velikonočna potica, ki vas bo odpeljala v tropske kraje

Velika noč je čas, ko v večini slovenskih domov zadiši po peki. Tradicionalno na ta praznik pečemo potico. Če ste se naveličali klasike, kot so orehova, makova, lešnikova potica, letos preizkusite nekaj malo drugačnega: potico s sočnim kokosovim nadevom, ki vas bo vsaj v mislih popeljala v tropske kraje.

Barvanje jajc, kuhanje šunke, priprava hrena, peka potice … Vse to je tisto, kar pritiče veliki noči. A potica je veliko več kot le tipična velikonočna jed. Je eno najbolj izvirnih in znanih slovenskih peciv, nekaj, česar drugod po svetu ne poznajo.

STE VEDELI?

Prvič je potico (sicer še v razvojnem poimenovanju ‘povitica’) v svojih delih omenil Primož Trubar, in sicer v zapisih iz let 1575 in 1577, piše Wikipedia. Najstarejši recept za potico pa je objavil Janez Vajkard Valvasor v šesti in sedmi knjigi svojega dela Slava vojvodine Kranjske iz leta 1689. Poleg podrobnega opisa načina izdelave potice je zapisal tudi razlikovanje potice od kolača, presneca in pogače.

Danes se kot potica definira z različnimi sladkimi ali slanimi nadevi namazan zvitek iz razvaljanega kvašenega testa, z luknjo v sredini, pečen v okroglem lončenem, porcelanastem ali kovinskem pekaču – potičniku, ki ima obodno steno gladko ali narebreno, z navpično stoječimi rebri, ravnim dnom, v sredini pa prirezani stožec.

Potica Foto: Profimedia

Recept za sočno kokosovo potico

Sestavine za testo:

  • 500 g moke
  • 1 vrečka suhega kvasa
  • 1 celo jajce in 2 rumenjaka
  • 2 dl mleka
  • 60 g sladkorja AGRAGOLD
  • 60 g masla
  • nastrgana lupina bio limone
  • ščep soli

Sestavine za nadev:

  • 500 g kokosove moke
  • 500 ml sladke smetane
  • 180 g sladkorja AGRAGOLD
  • 2 vaniljeva sladkorja
  • 3 jajca

Priprava:

Najprej se lotimo priprave kvasca: v manjši skledi zmešamo suhi kvas z malo mlačne vode in žličko sladkorja AGRAGOLD, nato kvasec postavimo na toplo in ga pustimo vzhajati. Medtem v večji skledi moko, sol, eno celo jajce in dva rumenjaka zmešamo z mlekom, stopljenim maslom, sladkorjem AGRAGOLD in limonino lupinico ter vzhajanim kvascem. Testo dobro zamesimo.

Foto: Unsplash

NAMIG: Testo za potico mora biti srednje gosto, mesimo pa ga toliko časa, da je pod prsti gladko in da se ne lepi na robove posode. Ko je dobro zameseno, ga pustimo kakšno uro ali celo uro in pol vzhajati na toplem.

Sledi priprava kokosovega nadeva. V posodo stresemo kokosovo moko, v drugi posodi pa zmešamo jajca in sladkor AGRAGOLD. Sladko smetano segrejemo na štedilniku in jo vročo prilijemo v posodo s kokosovo moko, ki ji dodamo tudi mešanico jajc in sladkorja. Vse skušaj dobro premešamo, da dobimo enotno zmes.

Zdaj je čas, da vzhajano testo razdelimo na dva dela in vsakega od njiju razvaljamo na dolžino pekača, ga nadevamo s kokosovim nadevom in zvijemo. Zvitka položimo v namaščen pekač, pokrijemo in pustimo, da testo še drugič vzhaja, znova približno uro do uro in pol. Nato potico približno 45 minut pečemo v pečici, segreti na 180 stopinj Celzija.

Foto: Agragold
Foto: Agragold

Ni vseeno, kateri sladkor izberete

Vsi, ki pogosto pečete sladice, verjetno že dobro veste, da še zdaleč ni vseeno, kateri sladkor izberete. Pomembno je namreč, da se sladkor v masi lepo razpusti oziroma gladko zmiksa in da ga kasneje, ko je sladica gotova, ni čutiti pod zobmi.

Pri pripravi najrazličnejših sladic je tako nadvse dobrodošel AGRAGOLD fini kristalni sladkor brez dodatkov, ki je zaradi svoje strukture zelo prijazen do priprave testa in nadevov. AGRAGOLD je kot edini sladkor na slovenskih policah certificiran kot sladkor ‘Brez GSO vsebnosti’. Primeren je tudi za tiste, ki imajo težave z alergijami.

Kontakt

Styria Media si, d.o.o., Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Copyright 2025. Zurnal24 | Styria Media si

Kategorije

  • Ž24 priporoča
  • Lepota in zdravje
  • Kulinarika
  • Prosti čas
  • Zabava
  • Šport
  • Dom in vrt
  • Posel
  • Tehnologija
  • Avtomobilizem

Partnerji

  • Žurnal24.si
  • Vreme.net
  • Med.over.net
  • Style.over.net
  • Mama.over.net
  • Recepti.over.net