Nekatere bi bile za Italijane resnično kaplja čez rob. Bi si jih upali poskusiti?
Kdorkoli si je že izmislil razvaljati testo, ga preliti s paradižnikovo mezgo, posuti s sirom, nato pa dodati še meso, zelenjavo in druge dodatke, si resnično zasluži medaljo ali pa vsaj kakšno posebno kulinarično priznanje. Pica – jed, ki je bila v začetku na mizah manj premožnih, velja danes za pravi fenomen, ki ne pozna meja.
Ste vedeli, da vsako leto pojemo več kot 5 milijard pic? Samo v Italiji jih vsak dan pojejo več kot 1 milijon. Nič čudnega, da naša zahodna soseda premore približno 100.000 picopekov in več kot 63.000 picerij (Pequod’s Pizza). Lahko vas presenetijo tudi statistični podatki, ki ugotavljajo, da Američani vsak dan pojejo približno 100 hektarjev oziroma nekaj več kot 350 kosov te italijanske specialitete na sekundo (Gitnux).
Prvo pico so pred približno 250 leti spekli v italijanskem Neaplju, ki še danes velja za njeno zibelko. Tekom let pa so se širom sveta pri njeni pripravi pojavili različni trendi. Medtem ko sta še vedno daleč najbolj popularni margarita in klasična šunka-sir, nekateri prisegajo na pico z ananasom, kebab pico, sicilijansko, vegetarijansko, vegansko in še bi lahko naštevali.
“Doma največkrat pripravim pico s krompirjem in burato,” piše bralka Maša. “Otroci jo obožujejo. Vse, kar naredim je, da pripravim testo, ga premažem s pesto omako in obložim s sirom po izbiri ter koščki krompirja. Polijem z olivnim oljem in dam v pečico. Ko je pica pečena, ji dodam še burato in nekaj listov bazilike. Obvezno pa jo postrežem skupaj s Coca-Colo. Samo tako so doma zares zadovoljni.”
Če se vam pica s krompirjem zdi nenavadna, vam bo med prebiranjem naslednjih vrstic zastal dih. V nadaljevanju bomo iz rokava stresli še nekaj kombinacij, za katere zagotovo niste vedeli. In kdo ve, morda boste v tem članku našli svojo najljubšo pico.
Feferoni, čebula, gobe, paradižnik, sir in salama – to so najpogostejše sestavine, ki sodijo na pico. No, vsaj za nekatere. Verjetno ena najboljših stvari pri pici (poleg okusa) je zagotovo ta, da priprava nima pravil. To pomeni, da vsakemu posamezniku daje možnost, da v slehernem kosu uživa s tisto kombinacijo sestavin, ki mu najbolj prija.
Makaroni s sirom oziroma Mac and cheese so onkraj luže izredno popularna jed – tako zelo popularna, da so jo dali kar na pico. Sama jed naj bi bila natanko takšna, kot si jo predstavljate: običajna rezina, prekrita z mešanico makaronov in stopljenega sira. “Prvih nekaj grižljajev je za marsikoga precej nenavadnih,” pišejo pri Papa John’s in nadaljujejo, da “v kolikor imate radi pico in makarone s sirom, vam bo ta jed zelo zelo ustrezala.” Kaj pravite, bi poskusili?
Čeprav se marsikateremu sladkosnedcu že ob sami misli o pici s čokolado cedijo sline, mnogi takšne jedi niti v sanjah ne bi poskusili, kaj šele pripravili. “Pica je bolj podobna velikanskemu piškotu kot pici, saj zavrača tradicionalno osnovo iz sira in paradižnikove mezge,” pišejo pri Papa John’s. “Namesto tega se testo premaže z namazom iz stopljene čokolade.”
Jabolka? Na pici? Se vam je dokončno zmešalo? Morda je bila to vaša prva misel. Vendar pa tovrstna pica dosega popolno ravnovesje med sladkim in slanim. Hrustljava sladkost jabolk, kremasti kozji sir in karamelizirana čebula so hitro lahko povsem logična ideja za pico.
Če ste se kdaj zapletli v prepir z nekom, ki je poskušal utemeljiti, zakaj je biti ananas dobra stvar, si predstavljajte, kakšen izziv bi imeli, ko bi podali argument za to noro kombinacijo okusov. Razen če se pogovarjate s Švedom, ker je to priljubljena pica na Švedskem.
.