fbpx
Kulinarika

Kalabrijski kruhki, s katerimi boste naravnost navdušili

22. marca, 2024 - Vsebino omogoča Eurospin

V italijanski pokrajini, ki ji nekateri pravijo kar evropski Karibi, lahko doživimo eksotiko v pravem pomenu besede: divje plaže, turkizno morje, naravne znamenitosti in kulinarična tradicija. In prav iz Kalabrije pa prihaja tudi slastna jed, s katero boste navdušili v prihajajočih velikonočnih dneh.

Kalabrija, ki se razteza čez prst italijanskega škornja, postaja raj sodobnih turistov. Če kaj, boste na konici Apeninskega polotoka našli neokrnjeno gorato pokrajino z bogato starogrško preteklostjo, ki jo objemata Tirensko in Jonsko morje. Kalabrijo turistični vodniki opisujejo kot nebrušen diamant, kjer vas bodo sprehodi po tlakovanih ulicah šarmantnih mest in bogata kulinarika tako začarali, da se boste želeli vrniti – čim prej!

Od legendarnega sladoleda tartufo do cuzzupe calabresi

Ko boste v Kalabriji, si morate obvezno privoščiti kepico legendarnega sladoleda tartufo. To je sladoledna specialiteta, ki je izdelana iz več plasti različnih okusov sladoleda in dodatkov, kot so oreščki, čokolada, vanilja, sadje ali karamela. Ker pa je pred vrati velika noč, vam predstavljamo recept za tradicionalne kalabrijske kruhke, ki bodo popestrili velikonočno pojedino in navdušili zlasti najmlajše.

Foto: Pinterest

Cuzzupe calabresi ali kalabrijski velikonočni kruhki

Velika noč je praznik, ko se običajno pri zajtrku ali kosilu zbere vsa družina in si privošči dobrote, ki tradicionalno sodijo v velikonočni jedilnik. odlično priložnost, da letos goste prepričate malce drugače. Iz Kalabrije prihaja tradicionalno kruhovo pecivo, s katerim boste navdušili goste vseh starosti.

Čas priprave: 40 min + 1 ura počitka
Čas pečenja: 35 min

Sestavine za 1 cuzzupo calabresi

  • 500 g moke tip 00 AMO ESSERE BIO
  • 3 srednja velika jajca
  • 1 rumenjak (sobna temperatura)
  • 225 g kristalnega sladkorja
  • 4 dcl svežega polnomastnega mleka LAND
  • 100 g masla (sobna temperatura) LAND
  • 1 vrečka pecilnega praška
  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja
  • 1 lupinica naribane limone
  • 1 ščepec soli DON JEREZ

Premaz:

  • 1 beljak
  • 100 g kristalnega sladkorja
  • 1 čajna žlička limoninega soka

Okraševanje:

3 srednje velika oprana in osušena jajca

Foto: Pinterest

Priprava

V skledo damo zmehčano maslo Land iz Eurospina, limonino lupinico, vaniljev ekstrakt, Eurospinovo polnomastno mleko Land in sladkor. Vse sestavine dobro premešamo, nato drugega za drugim dodajamo jajca.

Dobimo lepo maso, ki ji dodamo presejano moko s pecilnim praškom ter soljo in gnetemo toliko časa, da dobimo homogeno testo, ki je precej lepljivo.

Na delovno površino razgrnemo prozorno folijo, ki jo rahlo pomokamo, nato pa nanjo s pomočjo lopatke prestavimo testo. Tega rahlo pomokamo, ga ovijemo v folijo in za eno uro postavimo v hladilnik.

Premaz

V skledi stepemo beljake, da dobimo sneg, ki mu dodamo kristalni sladkor in limonin sok. Ponovno stepamo, dokler ne dobimo precej goste bele zmesi, ki jo pokrijemo s prozorno folijo.

Oblikovanje cuzzupe

Iz hladilnika vzamemo testo, ki ga razdelimo na tri dele po 330 gramov in na 3 dele po 25 gramov. Iz večjih kosov oblikujemo palčke, dolge 50 cm, iz manjših pa 26 cm dolge palčke, ki jih prerežemo na pol.

Večje palčke oblikujemo v pletenico, ki jo sklenemo v krog in položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Na ta krog položimo 3 cela jajca (z lupino), jih rahlo pritisnimo, da naredimo vdolbinico, nato pa jih pritrdimo še z manjšimi testenimi palčkami, tako da čez vsako jajce naredimo križ.

Cuzzupo premažemo s stepenim jajcem in jo postavimo za 30–35 minut v ogreto pečico na 180°. Ko jo vzamemo iz pečice, počakamo, da se popolnoma ohladi.

Foto: Pinterest

Velikonočna ideja:
Testo za cuzzupe lahko prepletemo v različne oblike in velikosti – v Kalabriji izberejo takšne, ki spominjajo na veliko noč, torej zvonec, jagnje, zajec, pa tudi najpreprostejše ovalne oblike, pletenice ali kroge.

Kalabrijski kruhki se podajo tako k slani kot sladki pojedini, so pa tudi zelo lepo velikonočno darilo.