V pustnem času ne sme manjkati krofov, flancatov in ostalega prazničnega cvrtja, s katerimi razveselimo majhne in malo manjše pustne šeme. Pripravimo pa lahko tudi ameriške krofe, ki jih oblijemo s čokolado, njihova priprava pa ni nič kaj težka – le sledite spodnjim navodilom za pripravo. Naj bo mastno in slastno!
Sestavine:
- 1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala
- 500 g moke
- 250 g mleka
- 30 g sladkorja
- 30 g masla
- 5 rumenjakov
- 2 žlici ruma
- 1 pecilni prašek
- 2 vanilin sladkorja
- 1,5 male žličke soli
- limonina lupinica
- čokoladni preliv:
- 300 g čokoladnih kapljic
- Po želji še 50 g belih čokoladnih kapljic
- Pest orehov
- Olje za cvrtje
Postopek:
Moko presejemo, kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki, dodamo ostale sestavine brez masla ter zamesimo kvašeno testo.
Najprej mešamo na najnižji hitrosti in med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Nato zvišamo hitrost mešanja na najvišjo in mešamo toliko časa, da so sestavine res lepo povezane med seboj, da postane testo lepo gladko, svilnato in odstopa od posode.
Posodo s testom prestavimo na toplo in jo prekrijemo s folijo, da se testo ne izsuši ter pustimo dobro uro vzhajati.
Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, pustimo nekaj minut počivati, nato pa razvaljamo na dober prst debelo. Izrežemo krofe z luknjo na sredini, jih zložimo na rahlo pomokano krpo, jih pokrijemo in pustimo drugič vzhajati.
Vzhajane krofe ocvremo v vroči maščobi; gornjo stran krofa naj bo spodaj, ko ga položimo v olje. Cvremo jih v olju na nizki vročini na eni strani v posodi s pokrovko, nato jih obrnemo in ocvremo še na drugi strani brez pokrovke.
Poberemo jih s penovko iz maščobe, položimo na papirnato servieto, da vpijejo odvečno maščobo.
Ko se ameriški krofi ohladijo, jih prelijemo z mlečno čokolado – kapljice mlečne čokolade stopimo nad soparo in krofe potopimo v stopljeno čokolado. Ko se strdi, jih lahko dodatno okrasimo z belo čokolado in nasekljanimi orehi.