Žurnal24 priporoča
  • Ž24 priporoča
  • Lepota in zdravje
  • Kulinarika
  • Prosti čas
  • Zabava
  • Šport
  • Dom in vrt
  • Posel
  • Tehnologija
  • Avtomobilizem
Vsebino omogoča Mlinotest  / 20. septembra, 2023

To so največje napake, ki jih naredimo pri kuhanju pašte!

Razkrivamo 9 najpogostejših lapsusov, ki jih naredimo pri kuhanju pašte in zaradi katerih si – roko na srce – lahko resnično pokvarimo kosilo.

Čeprav se zdi kuhanje pašte na videz preprosto, pa je prav pašta ena tistih jedi, pri kateri gre lahko hitro kaj narobe. In če nam to slučajno zgodi, se na krožniku znajdejo razkuhane, razmočene, zlepljene testenine. Da se vam to nikoli več ne bo zgodilo, vam razkrivamo najpogostejše napake, ki jih delamo pri pripravi pašte.
Foto: Mlinotest
  1. Premajhen lonec
    Uporabite dovolj velik lonec, da pašta lahko prosto plava v vreli vodi. Tesno zložene testenine se lahko zlepijo ali kuhajo neenakomerno.
  2. Premalo vode
    Vode naj bo dovolj, da testenine prosto plavajo – najboljša formula: 1 l vode/100 g testenin.
  3. Premalo soli
    Sol je ključnega pomena za okus pašte, zato je dodajte dovolj že v vodo, v kateri jo kuhate. Običajno se priporoča 10 g soli na 1 l vode, seveda pa je vodo treba pokušati in jo po potrebi dosoliti.
  4. Dodajanje olja v vodo
    Dodajanje olja v vodo za kuhanje pašte ni potrebno. Olje lahko prepreči, da se omaka dobro oprime pašte, kar pomeni, da boste imeli manj okusa.
  5. Razkuhana pašta
    Pašto kuhajte le toliko časa, kolikor je navedeno na embalaži oziroma malce manj, če jo želite pripraviti al dente (da je še malo čvrsta). Razkuhana pašta postane žvečljiva in brez okusa.
  6. Nepravilno odcejanje
    Ko je pašta kuhana, jo nežno odcedite v cedilu. Nikoli jih ne spirajte pod tekočo vodo, saj boste izprali škrob, ki pomaga omaki, da se je oprime.
  7. Odlivanje vode
    Ko je pašta kuhana, nikoli ne odcedite vse vode, temveč jo nekaj prihranite in dodajte v omako. Voda, v kateri se kuha pašta, namreč vsebuje škrob, če jo dodamo omaki, bo le-ta bolj svilnata in se bo bolje povezala s testeninami.
  8. Segrevanje omake
    Skuhano pašto dodajte v kozico z omako in jo še nekaj časa pokuhajte skupaj z omako. Na ta način se bodo okusi bolj povezali, pašta pa bo vrhunska.
  9. Nepravilna izbira pašte za omako
    Različne vrste testenin bolje ustrezajo različnim omakam. Dolga pašta se npr. bolje ujame z bolonjsko omako, paradižnikovo omako ali buzaro; kratka pašta, kot so svedri, gre super z zeliščno omako, kot je pesto; cevasta pašta (npr. peresniki) je odlična za gratiniranje, za zelenjavno omako ali za testeninske solate, majhna paštica pa za mineštre.
Foto: Mlinotest

Katero pašto uporabiti?

Seveda je zelo pomembno tudi to, katero pašto kupiti. In če ste morda že zbegano stali pred policami in iskali vašo najljubšo, potem vas moramo opozoriti, da je s septembrom Mlinotest predstavil prenovljeno embalažo pašte. Namen te novosti ni bila samo posodobitev vizualnega izgleda, ampak še dodatno poudariti, kaj pašta pomeni vsem ljubiteljem testenin. In teh ni malo, pravi tudi Iztok Gustinčič, ki prisega na slovensko Mlinotestovo pašto:

 

Na pašto v Toskano?

Sodelujte v nagradni igri in osvojite izlet v Toskano za 2 osebi!
Kako do nagrade?
TUKAJ
rešite kratek kviz ali pa naložite sliko računa, s katere mora biti razviden nakup Mlinotestove pašte. Če pa imate pašto že doma, jo fotografirajte in naložite fotografijo. Poleg izleta v Toskano za 2 osebi bo v nagradni igri podeljenih 200 Mlinotestovih prenosnih posod za hrano (lunchbox) in 200 Mlinotestovih predpasnikov.
Nagradna igra poteka do 12. 10. 2023.

Ne samo Iztok Gustinčič, vsi Primorci gojijo posebno ljubezen do pašte. Zato jim ni vseeno, kako se ta pripravi. Da je izzivanje brbončic in nato uživanje v harmoniji okusov še kako pomembno, se zavedajo tudi Ana Žontar, Sara Rutar, Anže Kuplenik, Nina Kastelic Leaneen, Vita Starman iz Mama Kuha, Alja Skrt in Mateja iz Ljubki dom. Vsi vam lahko potrdijo, da je Mlinotestova pašta najboljša. Ali – kot je zapisala Kaja iz Deklica.si:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kaja Berlot (@deklica_si)

Odkrijte pravo primorsko izkušnjo z Mlinotest pašto TUKAJ.

Kontakt

Styria Media si, d.o.o., Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Copyright 2025. Zurnal24 | Styria Media si

Kategorije

  • Ž24 priporoča
  • Lepota in zdravje
  • Kulinarika
  • Prosti čas
  • Zabava
  • Šport
  • Dom in vrt
  • Posel
  • Tehnologija
  • Avtomobilizem

Partnerji

  • Žurnal24.si
  • Vreme.net
  • Med.over.net
  • Style.over.net
  • Mama.over.net
  • Recepti.over.net