Imate radi baziliko, pinjole, parmezan, olivno olje in česen? Potem bo ta julijski recept popoln za vaše brbončice!
Družina izdelkov Maestro je že več kot šest desetletij navdih za ustvarjanje v kuhinji. Začimbe, dišavnice in drugi dodatki jedem so neprecenljiva pomoč v vsaki kuhinji, saj obljubjajo pestrost in bogatost okusov. Spoznajte se s pripravljenimi mešanicami začimb Maestro, ki omogočajo, da ustvarite okusne jedi brez veliko truda in dodatnega mešanja začimb. Te premišljeno sestavljene mešanice ne samo da prihranijo čas, temveč tudi nudijo popolno ravnovesje okusov, ki jih potrebujete za raznolike recepte. Poleg pripravljenih mešanic so na voljo tudi samostojne začimbe oziroma monozačimbe Maestro, ki kar kličejo h kreativnosti pri kuhi. Z omenjenimi dodatki lahko po svojem okusu pripravite povsem edinstvene kombinacije okusov ter jedi prilagodite svojim preferencam. Ne glede na to, ali ste začetnik ali izkušen kuhar, izdelki Maestro zagotavljajo vrhunsko kakovost ter odličen okus, ki bo navdušil vsake, še tako pikolovske brbončice. Z začimbami lahko ustvarjate in eksperimentirate ter odkrivate nove okuse, ki bodo vaše jedi dvignili na povsem novo raven. Preizkusite izdelke Maestro in se prepustite čarobnosti okusov, ki jih lahko dosežete v svoji kuhinji.
Prav zdaj pa se lahko prijavite na nagradno igro, kjer lahko z malo sreče ter spretnim mešanjem zelenih monozačimb osvojite kuharski tečaj s priznanim slovenskim chefom!
V zeleno linijo začimb navadno vključujemo timijan, majaron, rožmarin, peteršilj, lovor, pehtran, origano, koper, drobnjak, listje zelene, koromač, luštrek, meto, šetraj ter različne mešanice naštetih začimb. Omenjena zelišča in začimbe so znana predvsem po svoji osvežujoči in aromatični naravi, ki jedem dodaja svežino ter izjemen okus.
Timijan, znan po svoji pikantni in topli aromi, je idealen za uporabo v juhah, omakah in na pečenemu mesu. Majaron se z značilno nežnim in sladkastim vonjem odlično poda k testeninam, zelenjavnim jedem in piščancu. Rožmarin je z intenzivnim in lesnim okusom nepogrešljiv predvsem pri pripravi pečenega krompirja, marinad za meso in omak. Peteršilj, z značilnim svežim okusom, je nepogrešljiv dodatek pri solatah, omakah in juhah. Lovorjev list, za katerega je značilna močna aroma, doda globino okusa golažem, juham in omakam. Origano je z izrazitim in pikantnim okusom nepogrešljiv predvsem pri pripravi italijanskih jedi, kot so pice, testenine in paradižnikove omake. Drobnjak, z izrazitim čebulnim okusom, je idealen za uporabo pri krompirjevih jedeh, solatah in omletah. Luštrek, z značilnim zeliščnim okusom, se uporablja pri pripravi juh, omak in solat. Zelišča in začimbe iz zelene linije začimb Maestro so popolna izbira za vse, ki si želijo dodati svežino ter raznolikost jedem v kuhinji. Ne glede na to, ali pripravljate klasične jedi ali se preizkušate v inovativnih receptih, z zeleno linijo začimb Maestro boste ustvarili jedi, ki bodo očarale tako vaše brbončice in kot tudi vaše goste.
Pristaš uporabe začimb je tudi priznan slovenski kuharski chef Bruno Šulman. Poglejmo si, kako jih najraje uporablja sam. Bruno je znan po svojem inovativnem pristopu, kar se tiče priprave jedi. Ta vključuje pretkano uporabo začimb, ki še dodatno poudarijo okus mojstrovine. Mlad kuhar pri svojem ustvarjanju rad poseže po mešanicah začimb iz družine Maestro, saj mu omogočajo hitro in enostavno dodajanje večplastnih okusov k jedem.
Ker je rožmarin močan po okusu, ga po navadi kombiniramo z močnimi okusi, “kot so temnejše meso, gomoljna zelenjava in tako dalje.” Šulman dodaja, da se zraven podobnih sestavin zelo dobro poda tudi timijan, ki pa je še nekoliko bolj vsestranski, pogosto ga uporabljamo zraven gob in v različnih juhah ter enolončnicah.
“Origano in bazilika sta eni izmed tistih začimb, ki jih najhitreje povežemo s paradižnikovo omako,” pravi. Lovor je opisal kot obvezno sestavino skoraj vsake enolončnice in mnogih slovenskih jedi, kot so jota, ričet in gobova juha. “Pri njegovi uporabi je treba vedeti, da potrebuje več časa, da razvije svoj okus, zato je primeren za daljše kuhanje, dodamo ga povsem na začetku kuhanja. Ravno obratno pa je z majaronom, ki hitreje izgubi okus, zato ga je treba dodati kasneje med kuhanjem,” dodaja.
Luštrek in šetraj se po njegovi oceni dobro podata s parmezanom in belim vinom, med bolj nežne začimbe pa šteje drobnjak in listje zelene, ki ju lahko uporabljamo za omake in juhe. Zraven bele ribe bi kuharski genij najraje uporabil nežno začimbo koper, koromač pa v kremnih juhah. Pehtran svetuje pri štrukljih in seveda pehtranovi potici.
Njegov nasvet za boljše krožnike je, “da kombinirate tiste začimbe, ki rastejo skupaj, saj imajo nekaj skupnega in proizvajajo harmonijo. Tako bosta na primer timijan in rožmarin precej boljša skupaj kot timijan in listi zelene.” Prepričan je, da mora biti začimba ojačevalec okusa in spremljava, ne pa glavna jed: “Je pa začimba tisto, kar tvojo jed dvigne in postavi stopničko višje.”
Začnemo s krompirjem za njoke. Kuhamo ga v soljeni vodi z olupkom, dokler ni kuhan. Nato ga še vročega olupimo in pretlačimo. Počakamo, da se nekoliko ohladi, nato pa dodamo rumenjak, moko in sol ter vse skupaj zmešamo in pregnetemo.
Testo nato oblikujemo v dolge svaljke in ga narežemo v želeni velikosti njokov.
Priprave pesta se lotimo s konfitiranjem česna. Stroke česna olupimo in jih damo v majhno kozico, nato notri dodamo toliko sončničnega olja, da jih prekrije. Na nizkem ognju segrevamo olje, tako, da bo olje samo malo brbotalo, česen pa bo počasi dobival barvo. Po približno 20 minutah se bo česen zmehčal in rahlo porjavel, pazimo, da ne preveč. Aromatizirano česnovo olje lahko prihranimo in na njem v prihodnje pečemo meso in zelenjavo.
Pinjole popražimo na suhi ponvi in jih med tem ves čas mešamo, da se enakomerno popražijo in se ne zažgejo. Nato naribamo še parmezan in ga dodamo v multipraktik skupaj s praženimi pinjolami, konfitiranim česnom, olivnim oljem, vodo in sušeno baziliko. Vse združimo v pasto.
Njoke kuhamo v slanem kropu, dokler ne priplavajo na površje, nato jih prestavimo v ponev, dodamo svoj pesto in nekaj žlic vode, v kateri so se kuhali njoki.
Vse dobro zmešamo, da dobimo gladko omako in serviramo.