Žurnal24 priporoča
  • Ž24 priporoča
  • Lepota in zdravje
  • Kulinarika
  • Prosti čas
  • Zabava
  • Šport
  • Dom in vrt
  • Posel
  • Tehnologija
  • Avtomobilizem
Vsebino omogoča Perutnina Ptuj / 12. junija, 2023

Žurnalov vodič za nepozaben piknik (primerno tudi za tiste, ki iščejo alternativne vire beljakovin)

Nasveti za organizacijo, pravljičen ambient in edinstveno hrano, ki bo navdušila vsakogar.

Živo srebro se bo vsak čas povzpelo do težko pričakovane tridesetice, šolske klopi se bodo kot bi mignil povsem spraznile, sobotni in nedeljski popoldnevi pa bodo zadišali po pleskavicah, čevapčičih in zelenjavi. S tem člankom tudi na Žurnalu uradno odpiramo sezono piknikov! Gre za tisto obdobje v letu, ko vsaj za trenutek pozabimo na mestni vrvež, ko si končno vzamemo čas zase ter se posvetimo temu, kar je najpomembnejše – našim najbližjim in dobri hrani. Ne glede na to, ali gre za romantičen zmenek, rojstnodnevno zabavo ali ponovno srečanje s sošolci iz srednje šole – pomembno je, da imate pri pripravi piknika na voljo prave sestavine in recepte. Da vas bodo vaši najbližji tudi letos okronali za kralja in kraljico žara, smo za vas poiskali nekaj napotkov, ki se jih velja držati, če si želite, da bodo vaša druženja postala nepogrešljiva tradicija.

 

Preverite, ali vam bo vreme naklonjeno

Pri organizaciji piknika je priporočljivo najprej pogledati v nebo oziroma v aplikacijo z vremensko napovedjo. Če je napovedano sončno in toplo vreme, nikar ne pozabite na sončno kremo. Spakirajte je več, kot je boste potrebovali sami – saj veste, za tistega prijatelja oziroma sorodnika, ki se nikdar ne zaščiti pred sončnimi žarki, nakar naslednjih nekaj dni tarna zaradi opeklin. Priporočljiva oprema za toplejše dni so tudi klobuki in sončna očala, prav tako pa poskrbite za zadostno količino pijače. Če je na dan vašega piknika napovedano slabo vreme, preverite, ali obstaja možnost prestavitve druženja v notranje prostore. V kolikor to ni mogoče, se oborožite z dežniki in nepremočljivimi ponjavami.

Foto: ProfimediaFoto: Profimedia
Foto: ProfimediaFoto: Profimedia

Vabilo na piknik

Pri organizaciji piknika je ključnega pomena, da nanj pravočasno povabite svoje goste. Vabilo namreč ne koristi zgolj kot obvestilo o datumu in lokaciji, pač pa ima tudi druge koristi. Prvič, omogoča natančno načrtovanje in usklajevanje. Z njim svojim gostom omogočite dovolj časa, da preverijo svoj urnik in morda celo spremenijo plane. Drugič, izraža gostoljubje in skrb za goste. S povabilom ljudem sporočate, da cenite njihovo prisotnost in da si želite preživeti čas z njimi. Tretjič, svojim gostom omogočita, da se ustrezno pripravijo na dogodek. V vabilu jim ne pozabite naročiti, kaj naj prinesejo s seboj. Vljudno jih naprosite tudi, da vam do določenega datuma sporočijo, če se bodo piknika udeležili ali ne. Ta korak je za nadaljnjo načrtovanje namreč ključnega pomena.

 

Poskrbite za edinstven nabor hrane

Ker ste na tej točki že seznanjeni, kako naklonjeno vam bo vreme in kdo vse vas bo obiskal, lahko začnete pripravljati jedi. Poskrbite za zadostno količino mesa, zelenjave, kruha in vsega, česar ne sme manjkati na vašem pikniku. Ko pripravljate jedilnik, upoštevajte prehrambne reference vseh gostov. Če večina obožuje rdečo govedino, razmislite o tem, da bi se odrekli piščancu in povečajte količino omenjene vrste mesa. V mislih imejte tudi najmlajše družinske člane, ki verjetno ne bodo posegali po večjih kosih mesa in zelenjavi, pač pa po ocvrtih piščančkih, pomfrita, paradižniku in podobno. Čeprav gre za žar zabavo, se za mizo lahko znajdejo tudi vegetarijanci. Da se ti ne bi počutili zapostavljene, je priporočljivo že ta moment razširiti vaš jedilnik in tako ponuditi jedi, primerne tudi za tiste, ki niso pristaši mesa.

Hrana, ki jo bodo vzljubili tudi najbolj strastni mesojedci

Da bi se gostje z vašega piknika odpravili veselih ust in polnih trebuhov, poskrbite za edinstven nabor hrane. Daleč najbolj edinstvena vegetarijanska hrana v Sloveniji je nedvomno salama Poli Green. Gre za prvo brezmesno Poli, ki snovi na grahovih beljakovinah. Poli Green je za vse, ki iz kakršnih koli razlogov iščejo alternativni vir beljakovin.

Poli Green je poskrbela za pravo revolucijo na slovenskem trgu. Brezmesno salamo odlikujeta odličen okus in tekstura, ne vsebuje soje, temveč grahove beljakovine, ne vsebuje umetnih ojačevalcev okusa, je brez alergenov in predstavlja odličen vir beljakovin, kar pomeni, da jo bodo vzljubili tudi najbolj strastni mesojedci.

Foto: Perutnina Ptuj

Čeprav se nabor vegetarijanskih jedi marsikomu zdi dolgočasen, temu sploh ni tako. Pripravite lahko pestro izbiro svežih solat, zelenjavnih sendvičev, humusa z rezinami zelenjave, pikantnih vegi burgerjev, testeninske solate, sadne nabodalke in še bi lahko naštevali. Če pa si zares želite navdušiti vašega gosta, lahko za uverturo v vegetarijansko doživetje pripravite božanski vroči kruh s Poli Green.

Recept za vroč kruh s Poli (vegetarijanska različica)

Vroč kruh s Poli salamo je v marsikaterem gospodinjstvu že večkrat preverjena specialiteta. Gre za izredno lahko pripravo, ki vam bo vzela več kot 20 minut. Vse, kar potrebujete, je:

  • 300 g Poli Green
  • 400 g francoskega kruha
  • 100 g masla
  • 2 jedilni žlici kečapa
  • 300 g na majhne kocke narezanega sira gavda
  • 180 g sveže paprike
  • 300 g paradižnikov
  • 4 rezine sira gavda
  • 1 čajna žlička mešanice začimb za paradižnikove jedi
  • sol, poper

Francosko štruco prerežemo po dolžini. Obe polovici skrbno premažemo z maslom in ju damo v pekač. Poli Green in sir narežemo na kocke, dodamo kečap, poper, mešanico začimb in vse skupaj dobro premešamo. Z nadevom obložimo obe polovici štruce in ju damo za 12 minut v pečico, segreto na 200 °C. Medtem ko čakamo, na tanke rezine narežemo paradižnik in papriko. Rezini kruha vzamemo iz pečice in ju obložimo z rezinami paradižnika in paprike ter posolimo. Rezine sira narežemo na trikotnike in jih dodamo na sam vrh naše kulinarične mojstrovine, nakar kruh ponovno postavimo v pečico, tokrat za približno 3 minute. Ko je jed pripravljena, jo narežemo na poljubno velike kose in jih še tople pojemo.

Foto: Perutnina PtujFoto: Perutnina Ptuj

Če imajo vaši gostje različne preference, pazite na ločevanje hrane. To pomeni, da naj bodo vegetarijanske jedi servirane na drugih krožnikih kot mesne. Tega se držite skozi celotno pripravo jedi – uporabljajte ločene posode, pribor, deske za rezanje in podobno. Komunikacija je ključnega pomena, zato že vnaprej obvestite goste o tem, da ste pripravili tudi vegetarijanske jedi. Le tako se bodo ustrezno odzvali vašemu povabilu, se sprostili in uživali v pikniku brez skrbi glede hrane.

Na tej točki se morda sprašujete, kako naprej. Vegetarijanske predjedi se slišijo zares enostavne, in ko bi bila vsaj enaka pesem pri pripravi glavne jedi. Kot smo že omenili, jih lahko presenetite s svežim izborom solat, pečeno zelenjavo (pazite, da je ne pripravljate na istem mestu kot meso), namazi in še bi lahko naštevali. Če pa si jih res želite impresionirati, priporočamo, da pripravite te špagete.

 

Špageti s Poli Green in smetano

Star pregovor pravi, da gre ljubezen skozi želodec. Vsak gost, ne glede na preference, si zasluži, da mu zaigrajo brbončice. V zgolj tridesetih minutah lahko že z eno levo roko pripravite slavne špagete s Poli Green in smetano. Vse, kar potrebujete, je:

  • 200 g Poli Green
  • 400 g špagetov
  • 80 g čebule
  • 2,5 dl sladke smetane
  • pekoč feferon
  • peteršilj
  • 80 g naribanega parmezana
  • olivno olje za praženje
  • sol in poper

Na olivnem olju popražimo sesekljano čebulo, da postekleni. Dodamo na kocke narezano Poli Green in pražimo nekaj minut. Dolijemo sladko smetano, solimo in popramo po okusu, lahko dodamo tudi rezinico ali dve pekočega feferona. Kuhamo toliko časa, da smetana zavre in se nekoliko zgosti. Skuhamo testenine, jih odcedimo in primešamo pripravljeni omaki. Jed potresemo z naribanim parmezanom in sesekljanim peteršiljem, premešamo in pojemo.

Foto: Perutnina PtujFoto: Perutnina Ptuj

Poskrbite za zadostno količino pijače

Ste založili hladilnik z zadostno količino piva in žlahtne kaplje? Je to vse? Kaj pa otroci in nosečnice, stari starši in osebe, ki so v postopku zdravljenja? Poskrbite za otrokom prijazno postajo. Ta naj bo napolnjena s sokovi, ustekleničeno vodo, ledom, sadnimi napitki in drugimi pijačami. Starejšim lahko ponudite brezalkoholno pivo, radler, pijače z mehurčki, domač sok in vodo. Poskrbite, da se bodo vaši gostje počutili dobrodošle. Priporočamo, da jih že na samem začetku sprejmete s pijačo dobrodošlice – najsi bo to žganje, sok ali brezalkoholen šampanjec.

Za ljubitelje alkohola lahko pripravite tudi koktejle in mocktejle – le poskrbite, da imate sestavine pripravljene že vnaprej. Le tako ne boste preostanka zabave prebili med mešanjem in točenjem pijače. Med daleč najbolj priljubljene poletne pijače spadajo margarita, mojito, in poletna sangrija.

Foto: ProfimediaFoto: Profimedia
Foto: ProfimediaFoto: Profimedia

Ko ugasne sonce …

Vsako dobro srečanje se zavleče pozno v noč, kar pomeni, da morate kot organizator poskrbeti za primerno osvetlitev. Ta bo poskrbela za prijeten ambient in varnost obiskovalcev. Ena izmed možnosti je uporaba sveč ali lantern, ki bodo ustvarile mehko in romantično atmosfero. Postavite jih na varne površine, stran od vnetljivih materialov ter pazite, da jih ne puščate brez nadzora. Uporabite lahko tudi svetilke na baterije ali solarna svetila, ki so okolju prijazna in enostavna za uporabo. Postavite jih na mize, na rob odeje za piknik ali v bližino poti.

Izredno priljubljene so LED svetilke, ki s spreminjanjem barv ustvarjajo pravljično vzdušje. Privežite jih na drevesa, ograje ali postavite na streho terase in s tem poskrbite, da bo vaše druženje še bolj čarobno. Pri samem postavljanju osvetljave pazite, da ta ne preveč moteča. Prav tako naj bodo vse električne naprave in žarnice tudi ustrezno zaščitene pred morebitnim dežjem in drugimi vremenskimi vplivi.

Foto: ProfimediaFoto: Profimedia


Kontakt

Styria Media si, d.o.o., Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Copyright 2025. Zurnal24 | Styria Media si

Kategorije

  • Ž24 priporoča
  • Lepota in zdravje
  • Kulinarika
  • Prosti čas
  • Zabava
  • Šport
  • Dom in vrt
  • Posel
  • Tehnologija
  • Avtomobilizem

Partnerji

  • Žurnal24.si
  • Vreme.net
  • Med.over.net
  • Style.over.net
  • Mama.over.net
  • Recepti.over.net