Dom in vrt

7 korakov do lepe zelenice

28. marca, 2024 - Oglasno sporočilo

Začetek pomladi je pravi čas za delo na domači zelenici. Za gosto, temno zeleno in zdravo trato moramo veliko postoriti na začetku sezone. Potrebno je odstraniti mah, prezračiti, pognojiti in jo pravilno kositi.

1. Odstranimo odmrle ostanke

Zgodaj spomladi je na trati polno odmrlega listja in drugih organskih ostankov, ki jih preprosto odstranimo z grabljenjem z grabljami Stocker za listje in travo. Prav tako opazimo številne iztrebke deževnikov – glistine. Vse to pograbimo stran, saj duši trato. To enostavno, a pomembno delo pomaga pri začetni rasti v spomladanskem soncu.

2. Odstranimo mah

Foto: Metrob

Zelenega mahu ne grabimo stran, ker ga razsejemo po celi parceli. Uporabimo gnojilo COMPO: Gnojilo za trato z uničevalcem mahu in počakamo nekaj dni, da mah povsem porjavi. Nato ga odstranimo.

3. Košnja

Foto: Metrob

Kosimo v suhem vremenu. Višina pokošene trate pa naj bo okoli 4-5 cm. Na tej višini veliko bolje preživi poletne vročine ali stres zaradi vremena, bolezni ali škodljivca. Tekom pomladi jo kosimo vsaj enkrat na teden in primerno višino košnje skrbimo za dobro in gosto razraščanje.

4. Zračenje

Foto: Metrob

Zračimo po drugi ali tretji košnji. Zračimo z vilami na majhni površini ali strojem prezračevalnikom. Trata bo gostejša in bolj trpežna za gaženje. Zračimo spomladi in če je trata močno gažena, ponovimo zračenje je v jesenskem času.

5. Peskanje

Foto: Metrob

Dodamo kremenove peske, ki jih enakomerno potresemo po trati in z metlo vdelamo v luknje. Kremenovi peski rahljajo zemljo okoli korenin in zagotovijo boljšo razrast in odcejanje vode.

6. Gnojenje

Foto: Metrob

Trato enakomerno pognojimo s COMPO dolgotrajnim gnojilo za trato. Gnojilo potresemo pred dežjem. Sproščanje dušika iz gnojila je odvisno od temperature in vlažnosti tal. Gnojilo ima dobro začetno delovanje vendar ne povzroča sunkovite rasti. Ne povzroča ožigov na trati in vzdržuje dobro kondicijo trate.

7. Dosejevanje trate

Ko odstranimo mah in plevel, so lahko mesta ostala gola. Za dosejevanje uporabimo mešanico obloženega semena COMPO Travno seme za dosejevanje. Mešanica je posebej primerna za močno obremenjene in gažene športne površine, igrišča in vrtove. Odlikuje jo hitra kaljivost ter gosta in trpežna travna ruša. Mešanica vsebuje tudi Bio-Turbo komponento za hitro in zanesljivo kalitev semena. Seme je zelene barve, kar ga varuje pred ptiči, saj ga ti ne prepoznajo kot hrano.