Dom in vrt

5 nevarnih trikov, ki se jim morate poleti izogniti 

26. maja, 2023 - Oglasno sporočilo

V poletnih mesecih veliko ljudi išče načine, kako se ohladiti in se izogniti pretirani vročini v svojih domovih. Naj se te metode ne prelevijo v neučinkovite rešitve v slogu ‘naredi sam’. Preverite, kako poskrbeti, da bo vaš dom hladen in hkrati varen.

V pasji vročini se pogosto radi zatečemo h kreativnim rešitvam hlajenja prostorov, predvsem s pomočjo predlogov, ki jih najdemo na spletu. Te rešitve v stilu ‘naredi sam’ se sicer v teoriji slišijo odlično, njihovo izvajanje pa prinese velikokrat neželene rezultate. Preverite, katerim domačim trikom se je dobro izogibati in katere rešitve so učinkovitejše!

Foto: Velux

1. Zamrznjene brisače

Številni ljudje se poskušajo ohladiti tako, da v vodo namočijo brisačo in jo zamrznejo, nato pa si jo položijo na telo oz. okrog vratu. Ta domači trik zagotovo prinese začasno olajšanje v najbolj vročem poletnem dnevu, vendar tveganja in omejitve žal ne odtehtajo koristi. Brisače hitro postanejo tople in neučinkovite, so neudobne in lahko povzročijo draženje kože ali celo ozebline. Voda, ki se ob tem stopi, pa potencialno povzroča nevarnost zdrsa ter lahko poškoduje elektronske naprave. Temu triku zagotovo ne bi smeli nasedati. Pomembno je, da skrbimo za svojo varnost in udobje.

2. Ledeno hladen otroški bazen

Skočiti v ledeno hladen otroški bazen ali kopalno kad v poletni vročici je zagotovo mamljivo. Vendar se je tej ideji bolje izogibati, saj ko je vaše telo popolnoma razgreto, je polnjenje otroškega bazena ali kadi neprimerno. Čeprav lahko zagotovi začasno olajšanje, ni praktično za daljšo uporabo, temperaturo vode pa je treba skrbno spremljati in nadzirati, da se izognete tveganju hipotermije. Da ne omenjamo dodatnih stroškov, ki jih prinese uporaba tolikšne količine vode. Zato je zagotovo bolje, da se odločite za varnejše in bolj praktične metode hlajenja. 

Foto: Profimedia

3. Trik z zamrzovalnikom

V poletni vročini se včasih zdi edina rešitev, da se preselimo v hladilnik – ali pa vsaj stojimo pred odprtimi vrati hladilnika in se ohladimo. Ta metoda sicer lahko poskrbi za nekaj olajšanja, vendar žal ni praktična za daljšo uporabo, saj povzroči večjo porabo energije in s tem višje račune za elektriko. Ta trik ni le neučinkovit, ampak tudi potraten in neprijeten. Ne zapravljajte energije in denarja, ampak ostanite hladni brez ogrožanja svojega mesečnega proračuna in udobja. 

4. Ventilator s hladno meglico

Na spletu pogosto najdemo trik, pri katerem svetujejo, da pred ventilator postavimo posodo z ledom, saj tako ustvarimo hladno meglico in ohladimo prostor. Čeprav lahko ta rešitev predstavlja začasno olajšavo, ni primerna za daljšo uporabo in je neučinkovita v večjih prostorih. Poleg tega je treba izjemno pogosto menjavati led, hladna meglica pa se po prostoru razprši, zaradi česar prostor postane neurejen in neprijeten. Poleg tega lahko povečana vlažnost zaradi hladne meglice povzroči pojav plesni, obstaja pa tudi potencialna nevarnost požara zaradi električnih komponent ali pregrevanja. Čeprav se na prvi pogled to zdi dobra ideja, ima preveč pomanjkljivosti: ne tvegajte svoje varnosti s tem domačim trikom.

Foto: Profimedia

5. Uporaba mokre rjuhe kot zavese

Razmišljate, da bi to poletje pred okno ali vrata obesili mokro rjuho, ki vam bo pomagala pri hlajenju prostora? Pomislite še enkrat! Čeprav se morda zdi ta rešitev za premagovanje vročine v stilu ‘naredi sam’ dobra, lahko dejansko povzroči več škode kot koristi. Mokra rjuha lahko povzroči poškodbe zaradi vode in nastanek plesni na vaših stenah in tleh, če pride v stik z električnimi vtičnicami ali napravami, pa je lahko tudi nevarna. Poleg tega morda ne bo učinkovita v vlažnem podnebju in lahko še poveča vlago v vašem domu, kar povzroči še več težav. To poletje ta domači trik enostavno preskočite.

In kakšna je dejansko učinkovita in varna rešitev?

Enostavna. Sončno toploto je namreč treba prestreči že pred oknom, saj prostor najlažje ohranimo hladen tako, da preprečimo, da bi se sploh ogrel. To lahko naredite z zunanjimi senčili VELUX, saj zmanjšajo prepustnost za sončno sevanje do 76 % in ohranjajo udobno temperaturo mansardnih prostorov tudi v vročih poletnih dneh. Prosojno mrežasto senčilo kljub temu ohranja poglede in prepušča svetlobo. Zunanje rolete lahko zmanjšajo vdor toplote skozi okna do 93 %. Zagotavljanje zasebnosti je odvisno od stopnje zatemnitve notranjega ali zunanjega senčila, kar vpliva tudi na preprečevanje pojava bleščanja in zagotavljanje zasebnosti. Senčila so enostavna za montažo in jih lahko sami opremite v nekaj minutah, tako da je namestitev skoraj enostavnejša kot poustvarjanje nekaterih manj učinkovitih metod.

Foto: Velux

Če se torej odločite ukrepati glede preprečevanja pregrevanja svojega doma, izberite varne in učinkovite rešitve ter poskrbite, da bo vaš dom prijetnejši in udobnejši, ob tem pa ne izgubljajte časa z neučinkovitimi metodami.

Raziščite prednosti, ki jih prinašajo zunanja in notranja senčila ter izkoristite brezplačno svetovanje. V dodaten navdih pa vam je lahko tudi blog Moja Mansarda. Enostavno se prijavite na brezplačen novičnik in bodite med prvimi, ki bodo seznanjeni s trendi in novostmi s sveta mansard. 

Foto: Velux

Priporočene objave, ki bi vam lahko bile všeč

Kulinarika, Prosti čas
Stavimo, da o grahu tega niste vedeli
Prosti čas
Top 6 skritih hrvaških biserov, ki si jih morate ogledati
Tehnologija
Novi Huawei P60 Pro  – šah mat poteza Laure Unuk
Dom in vrt, Kulinarika
LUŠTne ideje za poletne zabave!
Prosti čas
Poletni trendi: Obutev in modni dodatki v živih barvah!