Avtomobilizem

5 nasvetov za prihranek pri avtomobilskem zavarovanju

28. julija, 2023 - Oglasno sporočilo

Avto je v sodobnem svetu nepogrešljiv del našega vsakdanjega življenja. Med najpomembnejšimi koraki za zagotavljanje varne vožnje je pravilno in ustrezno avtomobilsko zavarovanje.

Stroški avto zavarovanja pa lahko močno obremenijo proračun, zato je pametno poznati nekaj trikov, kako lahko prihranite.

Avto zavarovanje je ključni del varnostne mreže vsakega voznika. V primeru nesreče ali škode na vozilu nam namreč le to omogoča finančno zaščito, hkrati pa skrbi za večjo varnost v cestnem prometu. Kljub temu pa visoki stroški avtomobilskega zavarovanja lahko obremenijo proračun.

V tem članku bomo predstavili pet nasvetov, ki vam bodo pomagali prihraniti pri avtomobilskem zavarovanju, ne da bi ogrozili kakovost zavarovalne zaščite.

Zakaj potrebujete avto zavarovanje?

Vsak lastnik avtomobila mora imeti sklenjeno veljavno avtomobilsko zavarovanje za kritje materialne in nematerialne škode, ki jo povzroči tretjim osebam in njihovemu premoženju.

Foto: Izračunaj.si

V primeru, da vaš avto vozi tudi voznik, ki še nima 3 leta vozniških izkušenj, je pametno, da imate urejeno tudi doplačilo za mladega voznika. V tem primeru bo namreč zavarovalnica morebitne poškodbe lahko krila v celoti.

Česa avto zavarovanje ne krije?

Zavarovalnice ne krijejo vsega, kar pa je odvisno od vaše zavarovalne police.

Največkrat škode ne krijejo, če gre za:

 • krajo avtomobila, če je prižgano in odklenjeno na javni površini,
 • poškodbo ali izgubo vozila zaradi vojne ali terorizma,
 • namerno škodo, ki jo je povzročil voznik.

Kakšna avtomobilska zavarovanja poznamo?

Obvezno je samo zavarovanje avtomobilske odgovornosti AO (za škodo, ki jo povzročite drugim udeležencem v prometu), na voljo pa so še ostala zavarovanja:

 • AO-plus: to zavarovanje krije tudi stroške za poškodbe, ki jih utrpi povzročitelj nesreče.
 • Kasko: krije škodo zaradi uničenja ali poškodovanja vašega avta, ki nastane zaradi različnih pojavov, kot so kraja, toča, potres, poplava, itd.
 • Delni kasko: omogoča dodatna kritja proti določenim tveganjem, ki jim je vaš avto bolj izpostavljen, kot na primer poškodbe na parkirišču.
 • Nezgodno zavarovanje oseb: to zavarovanje krije primere smrti ter invalidnosti za vse osebe v vašem avtu.
 • Zavarovanje pravne zaščite: krije stroške obrambe v kazenskih in prekrškovnih postopkih zaradi prometne nesreče.
 • Avtomobilska asistenca: krije stroške asistenčnih storitev v primeru okvare, poškodbe ali izginotja vašega avta.
 • Mladi voznik: to zavarovanje je vezano na voznika in ne na vozilo. Priporočljivo je, da ga sklenete v primeru, da vaš avto vozijo tudi mladi vozniki, ki imajo manj kot tri leta vozniških izkušenj.

Preden se odločite za zavarovanje avta, premislite, kaj sploh potrebujete, koliko kilometrov na leto prevozite in kdo še uporablja vaš avto.

Stroški zavarovanja za avto niso nezanemarljivi, zato vam spodaj navajamo nekaj nasvetov, kako lahko prihranite. 

1.   Primerjajte ponudbe zavarovalnic

Prvi in najpomembnejši korak pri prihranku pri avtomobilskem zavarovanju je temeljita primerjava ponudb različnih zavarovalnic.

Obstaja veliko spletnih platform, ki vam omogočajo enostavno primerjavo cen in pokritosti med različnimi zavarovalnicami. S pomočjo teh orodij lahko najdete najboljše ponudbe, ki ustrezajo vašim potrebam in finančnemu položaju.

Ena izmed teh platform je tudi portal Izračunam.si, kjer v preprostih korakih lahko hitro primerjate ponudbe različnih zavarovalnic:

 1. V obrazec vnesite zahtevane podatke.
 2. Kliknite možnost “Pošlji zahtevek“.
 3. Prikazala se vam bo ponudba, s katerimi zavarovalnicami sodelujejo pri ponudbi avtomobilskega zavarovanja.
 4. Zaprosite za ponudbo.
 5. V zelo kratkem času bo z vami stopil v stik zavarovalniški zastopnik.
 6. Zavarovalniški zastopnik bo našel najugodnejše zavarovanje za vas.

2. Povečajte franšizo

Franšiza je znesek, do katerega mora zavarovanec kriti škodo, oziroma znesek, ki ga mora plačati me glede na višino popravila.

Foto: Izračunaj.si

Če povečate znesek franšize, bo vaša premija avtomobilskega zavarovanja nižja.

3. Izkoristite popuste

Mnoge zavarovalnice ponujajo različne popuste, ki vam lahko pomagajo pri prihranku. Na primer, če imate v vozilu vgrajene varnostne sisteme, kot so zavorna asistenca, sistem za nadzor voznega pasu ali sistem proti kraji, lahko pridobite popuste na premijo.

Prav tako lahko prihranite s paketnimi zavarovanji, kjer združite več vrst zavarovanj pri isti zavarovalnici.

4. Vzdržujte dobre vozniške navade

Zgodovina vožnje ima lahko velik vpliv na premijo avtomobilskega zavarovanja, vožnja brez prekrškov in nesreč lahko namreč premijo zniža. Zato vedno vozite previdno, upoštevajte prometne predpise in se izogibajte nepotrebnim tveganjem.

Prav tako razmislite o udeležbi v programih za izboljšanje vozniških spretnosti, saj nekatere zavarovalnice ponujajo dodatne popuste za udeležence takih programov.

5. Nadgradite vaše vozniško znanje

Ena izmed dodatnih možnosti za prihranek pri avtomobilskem zavarovanju je pridobitev dodatnega vozniškega znanja. Nekatere zavarovalnice ponujajo popuste voznikom, ki uspešno zaključijo tečaje varne vožnje ali naprednih vozniških programov.

Tečaji vam lahko pomagajo izboljšati vaše znanje o varnosti na cesti, obvladovanju vozila v ekstremnih razmerah in prepoznavanju tveganj, kar lahko vpliva na zmanjšanje premije.

Ne pozabite, da se lahko zavarovalni pogoji in popusti razlikujejo glede na zavarovalnico, zato je pomembno, da pred sklenitvijo zavarovanja pozorno preberete pogoje in se posvetujete s strokovnjaki, ki vam bodo pomagali najti najboljšo možnost za vas. S temi nasveti lahko prihranite denar, hkrati pa ohranite ustrezno finančno zaščito.