Oster nož je glavno orodje vsakega kuharja. Ostrejši kot je, manj moči potrebujete za rezanje in manjša je možnost zdrsa noža iz rok ter posledično poškodb. Za ostrino nožev je treba redno skrbeti. V nadaljevanju izveste, kako.
Koristni nasveti: Tako je treba skrbeti za nože
1. Z noži režite le na lesenih deskah.
Steklo in keramika sta zelo trda materiala in lahko poškodujeta rezilo noža. Zato za rezanje uporabljajte le plastične, še najbolje pa lesene deske.
2. Za vsako opravilo uporabite primeren nož.
Da vam bodo noži služili kar najdlje, je pomembno, da za vsako opravilo ali živilo uporabite temu namenjen nož. Na primer za rezanje, sekljanje, za natančnejše rezanje, zahtevnejše rezanje, ali pa izberite vsestranski nož, s katerim boste lahko rezali različne vrste živil.

3. Pomivajte jih ročno.
Nožev ni priporočljivo pomivati v pomivalnem stroju, saj visoka temperatura, vlaga in agresivni detergenti lahko škodijo rezilu. Najbolje je, da jih pomivate ročno ter pri tem ne pretiravate s količino detergenta. Po pomivanju jih vedno dobro osušite in šele nato pospravite.
4. Hranite jih na primernem mestu.
Če nože shranjujete v predalu, poskrbite, da se med seboj ne dotikajo. Zato jih hranite v ločenih prekatih oziroma režah. Nože lahko polagate tudi na stenski nosilec, ki deluje na magnet. Če želite rezila varno skriti pred radovednimi otroškimi očmi, pa nože raje pospravite v stojalo za nože. Na ta način jih boste zaščitili pred obrabo ter jih imeli obenem vedno pri roki.
5. Redno jih brusite.
Da bi noži ohranili ostrino, jih je treba redno brusiti oziroma ostriti. To je priporočljivo storiti vsaj enkrat mesečno, če so pogosto v uporabi, pa še pogosteje. Za to uporabljajte kakovosten brusilnik.

Režite kot vrhunski chefi
Če želite kuhati kot najboljši, uporabljajte najboljše nože. Z noži Rosmarino Elite, katerih uporabo priporoča lanskoletni zmagovalec oddaje MasterChef Slovenija Luka Pangos, bosta priprava hrane in kuhanje čisti užitek.
Najbolj vpadljiv in vsestranski je zagotovo šefovski nož, ki se najbolje odreže pri rezanju in sekljanju različnih živil. Nož za lupljenje je zelo uporaben pri zahtevnih rezih in drugih manjših opravilih. Kadar morate nekaj zrezati s precizno natančnostjo, posezite po nožu za natančno rezanje mesa, sadja in zelenjave. Za sekljanje zelenjave, sadja in zelišč pa uporabite nož za zelenjavo.
Svojo zbirko nožev tudi primerno zaščitite. Celoten komplet pospravite v lično stojalo za nože Rosmarino Elite s praktičnim brusilnikom, ki bo tako vedno pri roki. Nože pa uporabljajte le na 2-delnem setu lesenih servirnih desk Rosmarino Elite, ki sta izdelani iz kakovostnega akacijevega lesa.

Najboljši kuharji kuhajo z Rosmarinom
Ste vedeli, da z noži in pripomočki Rosmarino Elite kuhajo tudi tekmovalci letošnjega MasterChefa? Kuharske izzive pa premagujejo tudi z naprednimi kuharskimi pripomočki, med katerimi so 10-delni set naprednih merilnih posodic in 3-delni set za ribanje in mečkanje s strgalnikom za sir, agrume in oreščke, stiskalnikom za česen in tlačilko za krompir. Še posebej priročen pomočnik pa je tudi stroj za valjanje testenin Rosmarino Elite.
Zbirajte točke zvestobe in kupujte izdelke Rosmarino do 67 % ugodneje
Od 19. 3. do 10. 6. 2025 vam vsak nakup nad 10 EUR v trgovinah SPAR, INTERSPAR in SPAR PARTNER prinese točko zvestobe. Z zbranimi točkami zvestobe pa si zagotovite izdelke Rosmarino po izjemno ugodnih cenah. Oglejte si jih tukaj.
Zbirne kupone lahko unovčite vse do 24. 6. 2025. Zbiranje in unovčevanje točk zvestobe je mogoče samo s SPAR plus kartico.
