Dom in vrt

5 načinov, kako ustvariti popolno poletno oazo na domačem vrtu

28. junija, 2024 - Oglasno sporočilo

Poletje je čas, ko nas razvajajo dolgi dnevi in ko želimo zmanjšati čas za štirimi stenami in uživati v svežem zraku in toplih poletnih žarkih, ki nas objemajo in polnijo naše baterije.

Ustvarjanje popolne poletne oaze na domačem vrtu je odličen način, kako izkoristiti svoj zunanji prostor za sprostitev, zabavo in rekreacijo. Tukaj je pet načinov, kako lahko svoj vrt spremenite v pravo poletno zatočišče.

Izbira dreves in rastlin

Drevesa in rastline so osnova vsakega zunanjega prostora. Prava izbira rastlin lahko vaš vrt spremeni v zeleno oazo, ki nudi senco, lepoto in celo zaščito pred vetrom. Pri izbiri dreves in rastlin je pomembno upoštevati lokalne podnebne pogoje in vrsto tal, ki jih imate na svojem vrtu.

–       Domače rastline: odlična izbira, saj so prilagojene lokalnim vremenskim razmeram in potrebujejo manj vzdrževanja. Med priljubljenimi domačimi rastlinami so sivka, rožmarin, timijan in različne vrste trave, ki dodajo teksturo in barvo vašemu vrtu. Domače drevesne vrste, kot so lipa, hrast ali javor, zagotavljajo naravno senco in izboljšajo mikroklimo na vašem vrtu.

–       Cvetlice in grmičevje: dodajo barvo in raznolikost vašemu vrtu. Razmislite o zasaditvi sezonskih cvetlic, kot so marjetice, sončnice, hortenzije in vrtnice, ki bodo cvetele skozi celotno poletje. Grmičevje, kot so hortenzije, japonski javorji in rododendroni, lahko ustvarijo mini otočke zasebnosti na vrtu.

–       Vodne rastline: če imate vodne elemente, kot so ribniki ali bazeni, razmislite o dodajanju vodnih rastlin, kot so lokvanji in vodne lilije. Te rastline ne le dodajo lepoto vašemu vrtu, ampak tudi pomagajo ohranjati vodo čisto in privabljajo koristne žuželke.

Na portalu Moja dejavnost boste našli odlične ponudnike, v bližini vašega kraja, ki bodo poskrbeli, da je vaš polepšan s pravimi drevesi in rastlinami.
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Vodni elementi na vrtu dajo poletju piko na i

Voda je eden ključnih elementov za ustvarjanje sproščujočega zunanjega prostora. Vgradnja bazena ali vodnega elementa lahko vašemu vrtu doda element miru in osvežitve.

–       Bazen: odličen dodatek za vsak vrt, še posebej v vročih poletnih mesecih. Pri izbiri bazena upoštevajte velikost in obliko vašega vrta. Manjši vrtovi so primerni za kompaktne bazene ali celo masažne kadi, medtem ko lahko večji vrtovi gostijo večje bazene s prostorom za plavanje. Pomembno je tudi zagotoviti ustrezno filtracijo in vzdrževanje vode.

–       Ribniki in fontane: ti čudoviti vodni elementi vašemu vrtu dodajo naravni čar. Ribniki lahko privabljajo divje živali, kot so žabe, kačji pastirji in ptice, kar prispeva k biotski raznovrstnosti vašega vrta. Fontane pa dodajo sproščujoč zvok tekoče vode, ki pripomore k sproščanju in meditaciji.

–       Naravni bazeni: če ste naklonjeni ekološkim rešitvam, razmislite o naravnem bazenu. Naravni bazeni uporabljajo rastline in mikroorganizme za čiščenje vode, kar ustvarja naravno okolje brez kemikalij. Ti bazeni so ne le okolju prijazni, ampak tudi estetsko privlačni in se popolnoma zlijejo z naravnim okoljem vašega vrta.

Da boste za svoje potrebe lažje izbrali pravi bazen in si zagotovili ugodno ponudbo, si pomagajte z velikim naborom ponudnikov na portalu Moja dejavnost.

Prijetna osvetlitev

Pravilna osvetlitev je ključna za ustvarjanje prijetnega zunanjega prostora, kjer se boste lahko sproščali tudi po sončnem zahodu. Svetila dodajo čar vašemu vrtu in omogočajo prijetno druženje na prostem.

–       Solarne lučke: energetsko učinkovita in okolju prijazna izbira za vaš vrt. Na voljo so v različnih oblikah in velikostih, od talnih lučk, ki označujejo poti, do visečih lučk, ki ustvarjajo romantično vzdušje. Ker delujejo na sončno energijo, ne potrebujejo električnih kablov in so enostavne za namestitev.

–       Vrvne lučke: priljubljena izbira za ustvarjanje toplih in prijetnih večernih prizorov, ki bo vašim fotografijam večernega druženja dala poseben čas. Namestite jih lahko nad jedilnim prostorom, okoli pergole ali med drevesi, da ustvarite čarobno vzdušje. Na voljo so v različnih barvah in oblikah, kar omogoča prilagoditev glede na vaš stil in potrebe.

–       Reflektorji in žarometi: za osvetlitev specifičnih točk na vašem vrtu, kot so drevesa, skulpture ali vodni elementi, uporabite reflektorje ali žaromete. Ti svetlobni viri poudarijo ključne elemente vašega vrta in dodajo globino ter dimenzijo.

–       Svetilke in luči na stebričkih: odličen način za osvetlitev poti in vhodov na vašem vrtu. Poleg funkcionalnosti dodajo tudi estetsko vrednost, še posebej, če izberete dizajnerske kose, ki se ujemajo z vašim vrtnim slogom.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Zunanja zabava in rekreacija

Ne glede na to, ali uživate v mirnih večerih ob ognju ali aktivnih dneh s športnimi igrami, je pomembno, da vaš vrt ponuja nekaj za vsakogar. Nekaj idej smo zbrali tukaj:

–       Ognjišča in kurišča: so središče vsakega večernega druženja na prostem. Poleg toplote ustvarjajo tudi prijetno vzdušje za pogovore, pripovedovanje zgodb in pečenje penic, hrenovk ali krompirja. Izberite ognjišče, ki ustreza velikosti vašega vrta in se ujema z vašim stilom.

–       Zunanji kino: Postavitev zunanjega kina je odličen način za uživanje v filmih pod zvezdami. Potrebujete le projektor, platno (ali belo steno) in nekaj udobnih sedežev. Dodajte še nekaj odej in blazin za popolno doživetje.

–       Športne igre in oprema: Za aktivne poletne dni poskrbite za športne igre in opremo, kot so badminton, namizni tenis ali celo mini golf. Te aktivnosti bodo poskrbele za zabavo in rekreacijo tako za otroke kot tudi odrasle.

–       Zunanji igralni kotiček za otroke: Če imate otroke, razmislite o postavitvi igralnega kotička z gugalnicami, plezalnimi stenami in peskovnikom. Tako bodo vaši najmlajši imeli svoj prostor za igro in raziskovanje, medtem ko se vi sproščate v svojem kotičku vrta.

Zunanje pohištvo

Ena izmed največjih radosti poletja je druženje s prijatelji na prostem ob dobri hrani in pijač,  na svežem zraku, obkroženi z naravo. Pri izbiri zunanjega pohištva dajte prednost udobju in vzdržljivosti.

  • Jedilna garnitura: zunanja jedilnica naj ustreza velikosti vašega vrta in potrebam vaše družine. Pri izbiri pohištva dajte prednost materialom, ki so odporni na vremenske razmere, kot so kovina, tikovina ali plastika.
  • Senčniki in pergole: da boste lahko udobno obedovali tudi v vročih poletnih dneh, poskrbite za senco s pomočjo senčnikov, pergol ali tende. Ti elementi ne le ščitijo pred soncem, ampak tudi dodajo estetsko vrednost vašemu jedilnemu prostoru.
  • Zunanji žar: Noben poletni obrok na prostem ni popoln brez zunanjega žara. Ne glede na to, ali se odločite za plinski, električni ali ogleni žar, je pomembno, da imate prostor za pripravo hrane in uživanje v kuhanju na prostem.

Uživajte v toplih dneh, obkroženi z naravo in vašimi najljubšimi osebami, ter ustvarite nepozabne poletne spomine.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash