Prosti čas

4 premium kuharji x 4 Union premium piva = 16 premium receptov

6. aprila, 2023 - Oglasno sporočilo

Pozabite na Chef’s table, Michelinove zvezdice, zapleteno molekularno kuhinjo, čas je za demokratizacijo kuhanja, za več zabave in manj vzvišenih pristopov.

Štirje mladi a z zvezdniških prahom že začinjeni kuharji, so vsak v svoji izvirni kuharski maniri predstavili štiri recepte, vsakega z enim od Union Premium piv

Pripravite brbončice na divjo vožnjo in spoznajte nekaj svežih trikov in nasvetov, kako narediti kuhanje sproščeno in za obliznit dobro.

Žiga GabrovecLuka Novak, Evita Antončič in Bruno Šulman soljubezen do piva na enostaven in igriv način dvignili na povsem novo raven. Od rib in krompirčka v pivskem testu do sladic, prežetih s pivom. Vsak recept piše čisto svojo izkušnjo združevanja piva in hrane.  

Žiga Gabrovec

Hudomušni kuhar je takoj po gimnaziji svoja krila razprl po Evropi in se za nekaj časa ustalil na Nizozemskem. Vse popotniške izkušnje zdaj s pridom uporablja pri snovanju vedno izvirnih jedi. Žiga je lani jeseni odprl tudi svojo restavracijo. Zanjo je izbral prav posebno ime – Žigola.

Pijana kurika

Foto: Pivovarna Union

Union premium nefiltrirano svetlo pivo

Sestavine za posip:

 • 1 žlica dimljene paprike 
 • 2 žlici rjavega sladkorja
 • 2 žlici česen v prahu 
 • 1 žlička čilija v prahu
 • 1 žlica črnega popra 
 • 2 žlički soli

*priklopi pečico ali smoker na 160°.

Suhe sestavine z žlico premešaš v skledici. V dlan vzameš izdatno prgišče začimbne mešanice in kuriko dobro premažeš – zunaj in znotraj. Porabiš vso začimbno mešanico, da je kurika lepo prekrita. Mažeš jo nad naoljenim pekačem. Ko se prepričaš, da je pramazana vsaka pora, jo odložiš na pekač. 

Foto: Pivovarna Union

1 piksna Union premium nefiltriranega svetlega piva

Odpreš pivo, malo predahneš, ga poskusiš. Odpiješ par požirkov, ne preveč, sicer bo kurika težko pijana. Piksno zabašeš kuriki med bedra. Postaviš jo na piksno, tako da gleda vertikalno navzgor. Pečeš jo 1 uro.

Vmes pripraviš marinado.

Sestavine:

 • 200 g ketchupa
 • 100 g sladkorja v prahu 
 • 100 g jabolčnega kisa 
 • 2 žlici česna v prahu
 • 2 žlici sojine 
 • 2 žlici Worcestershire omake 
 • 2 dcl Union premium nefiltriranega svetlega piva

Po eni uri kuriko vzameš iz pečice jo premažeš z marinado, najbolje s čopičem, da se ne popečeš. Če si bolj hrabre, utrjene narave, lahko tvegaš dotik kože na kožo. Pečeš še dodatnih 30 min. 

Na dosegu roke je še vedno nekaj piva, ki je ostalo od priprave marinade. Prihrani si ga za na konec. Ko poješ zadnji grižljaj hrustljave pijane kurike, počakaj nekaj sekund. Štej vsaj do pet, dokler tvoja usta res ne prosijo požirka hladnega piva. Da še bolj izzoveš občutek žeje, si predstavljaj, da kozarca nimaš. Da piva nimaš. Šele takrat sezi po kozarec in naredi dolg, počasen požirek. Za popolno ekstazo okusa, pivo prelij v ohlajen kozarec s tankim robom. Smisel vsakdanjega življenja je ravno v podrobnosti, prav te sprožajo največje užitke. 

Karamelna omaka za češnjo vrh marsikatere jedi

Union premium nefiltrirano temno pivo 

Sestavine:

 • 2dcl Union premium nefiltriranega temnega piva
 • 180 g rjavega sladkorja
 • cimet po okusu 
Foto: Pivovarna Union

Rjavi sladkor stresite v kozico. Na malem ognju ga prav počasi topite. Oko naj vam ne zahaja na piksno še ne odprtega piva. Saj, bo. Samo počasi! Glejte v topeče se kristale. Ne hodite stran. Sladkor se grozno hitro zažge, imeli boste delo s pomivanjem zasmojene kozice, s karamelno omako pa boste spet na začetku. Se ne splača.

Rajši vzemite leseno žlico, mešajte. Ko se stali ves sladkor in je lepe zlate barve vanj vlijte pivo in začinite s cimetom, če vam je pri srcu. Kuhajte dokler se od žlice ne vleče kompaktna sladka nit. 

Karamelno omako lahko postrežete bodisi k mesu, raca se s sladko omako dobro razume. Ali pa jo polijte čez palačinke, jajčno kremo, kolač ali sladoled.

Pašta s pivom in slanino 

 • Union Premium Hoppy Lager
 • 1 rdeča paprika 
 • 1 rumena paprika 
 • 1 čebula
 • 1 piksna Union Premium Hoppy Lagerja
 • 60 g slanine 
 • 100 ml sladke smetane 
 • 250 g testenin po želji, najboljše svežih

V roke vzameš svojo najlubšo ponev, fino je, če je litoželezna. Take rade in lepo zadržijo nekaj okusa od kakšne pašte prej, posebno, če jih z detergentom le ne drgnemo preveč intenzivno. V ponev vliješ toliko oljčnega olja, da pokrije dno. Počakaš, da se segreje. Vanj streseš nasekljano čebulo. Jo pražiš, dokler lepo ne zarumeni. Dodaš nasekljano rumeno in rdečo papriko. Tisti, ki imate radi bolj celinski izgled omake, papriko narežite na kockice, tisti, ki uspešno koketirate z eskotično, azijsko kuhinjo pa na tanke trakce. Vse skupaj pražiš, dokler se paprika malo ne omehča. 

Foto: Pivovarna Union

Zavreš vodo za pašto, jo posoliš. Ko vre z valom, malce zmanjšaš ogenj in v slani krop vržeš pašto.

1 piksna Union Premium Hoppy Lagerja

Odpreš pivo, malo predahneš, narediš požirek, dva. Pripraviš brbončice na zaznavo vseh dimenzij okusa. Omako v nastajanju preliješ s približno decilitrom piva. Počakaš, da povre. Na koncu dodaš še narezano slanino. Na kratko povečaš ogenj, da postane lepo hrustljava. Poljubno vmešaš še smetano. Spet tisti celinski jo boste verjetno imeli rajši, eksotični, pa jo boste spustili.

Pašto odcediš. Vržeš v ponev s pripravljeno omako. Premešaš na malem ognju, da se vse skupaj ne shladi. 

Foto: Pivovarna Union

Serviraš na krožnik. Ostalo pivo preliješ v kozarec s pecljem in tankim robom. Nazdraviš, s slastjo poješ. Misli ti preveva mešanica hvaležnosti Žigi za dober a hiter recept in medene sreče, ki jo z vsakim požirkom po grlu sproži Union Premium Hoppy Lager. 

Pivski kruh z brezalkoholnim pivom

Union Premium Hoppy Lager 0,0

Sestavine:

 • 3 skodelice samovzhajalne moke
 • 3 žlice sladkorja
 • 1 steklenica, 0,5l  Union Premium Hoppy Lager 0,0 piva – sobne temperature

Navodila:

Pekli boste kruh. Torej prižgite pečico. Na 180 ℃.

V dovolj veliki skledi najprej premešaj suhi sestavini – moko in sladkor. 

Foto: Pivovarna Union

Odpri steklenico Union Hoppy Lagerja 0,0.

Vdahneš slad in grenčico v enem. Narediš požirek, lahko dva, tri, če so kratki. Čeprav je kruh pivski odlično uspeva brez alkohola. Prevzame poudarjeno grenčico in preseneti z bogato sladno aromo. 0,0 alkohola, da 100 okusa. Mmmmm, odlično!

V mešanico moke in sladkorja počasi vlivaš preostalo pivo. Vse sestavine dobro premešaš, dokler zmes ni lepo gladka. Testo položiš na namaščen pekač in ga postaviš v sredino pečice. Pečeš približno 50 minut.

Foto: Pivovarna Union

Ko ima lepo zlatrorumeno skorjico, kruh vzameš iz pečice, ga odstraniš iz pekača in pustiš, da se ohladi nekje na toplem. Rešetko lahko postaviš na štedilnik in kruh nanjo, da toplota iz pečice še malo zakroži.

Kruh po kmečko natrgaš. Skupaj z Union Premium Hoppy Lagerjem 0,0, z narezkom, namazi ali pa kar brez vsega, ga lahko serviraš celotni paleti svojih pivskih prijateljev, od 0 do 100.